De nieuwe lasersnijder bij De Vries Interieur Metaal kent veel voordelen.
De nieuwe lasersnijder bij De Vries Interieur Metaal kent veel voordelen. Foto: Sietse de Boer

De Vries Interieur Metaal snijdt nu ook met laser

Ondernemen

GORREDIJK De nieuwe Zwitserse Bystronic-lasersnijmachine heeft De Vries Interieur Metaal al nieuwe klanten opgeleverd. “We kunnen hiermee sneller en met een hogere kwaliteit dunne metalen platen op maat snijden dan met onze oudere watersnijmachine”, aldus Herman de Vries.

“Het is echt een stuk Zwitsers vakwerk. Het was een flinke investering, maar hiermee kunnen we sneller inspelen op vragen uit de markt.” Volgens De Vries is de nieuwe machine bovendien een zeer goede aanvulling op de Zwitserse kantbanken die het bedrijf al heeft staan. “Het is een enorm apparaat en het heeft maar liefst drie weken geduurd voor de laser operationeel was. Het opbouwen, afstellen en inwerken kostte veel tijd en het personeel dat ermee gaat werken moest een week in opleiding. Inmiddels draait de laser goed en heeft al vijftien ton aan materiaal gesneden.”

Snel werken

De oudere afgeschreven watersnijmachine werkt nog steeds en is niet overbodig geworden. Het snijden met een krachtige waterstraal is een koud proces dat geschikt is voor het snijden van sommige metalen en andere zachte materialen zoals kunststof, rubber of hout. De nieuwe laser brandt met hoge temperatuur een snede in het metaal waarna stikstof of zuurstof de restanten uit de snede blazen. 

Het materiaal hoeft niet te drogen en er zijn geen bramen aanwezig, waardoor het direct sneller behandeld kan worden. Met een geavanceerd computerprogramma wordt een ontwerp gemaakt dat vervolgens als input naar de laser wordt gestuurd die het ontwerp exact in de metaalplaten snijdt.


Maatwerk

De Vries Interieur Metaal is een metaalverwerkend bedrijf dat zowel staal, rvs, aluminium alsook koper en messing verwerkt tot maatwerkproducten. “We onderscheiden ons door snelheid en kwaliteit en leveren voornamelijk aan bedrijven in het hogere segment”, vertelt Herman. “Heel soms leveren we aan particulieren, maar zo’n 98 procent is ‘business-to-business’. In het metaalsegment zijn we een relatief kleine speler. De grote jongens doen vooral de massaproductie waarbij het grootste gedeelte van het proces geautomatiseerd is.” 

De Vries Interieur Metaal levert bijvoorbeeld aan de interieur- en standbouw. Het betreft maatwerk in kleine oplages, variërend van één tot circa vijfhonderd stuks. Sinds kort hebben ze er een nieuwe markt bij: de industriële reiniging. “We zien een verschuiving van constructiewerk naar plaatwerk. Voor dit laatste is de lasersnijmachine essentieel. Wat we snijden wordt daarna direct ‘gezet’, dat wil zeggen: het stuk metaal in de juiste vorm buigen.” 

Ook De Vries Interieur Metaal ontkomt niet aan slechte economische tijden. Het begon met corona, maar deze periode hebben ze gelukkig tot nu toe goed doorstaan. Er waren wel enkele zieken, maar langdurige klachten bleven gelukkig achterwege. Daarna volgden de arbeidskrapte en de hoge energieprijzen. “Vroeger sloten we dertig-dagenoffertes af. Nu moet men binnen zeven dagen beslissen, want binnen een maand kunnen de prijzen enorm fluctueren.” Verder is het erg moeilijk om aan gekwalificeerd personeel te komen.

Vacatures

Het bedrijf zoekt momenteel twee ervaren constructiebankwerkers/lassers. “We bieden direct een vast contract en een marktconform salaris. Verder hebben we erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals praktisch geen overwerk, goede opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Bij ons zijn de veiligheid, arbo- en milieueisen op orde; goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk.” Herman is positief over de toekomst. “De staalprijzen zijn momenteel iets stabieler. En we zitten in een markt waar altijd vraag is en zal blijven.”
devriesinterieurmetaal.nl

Meer SA!

Afbeelding
Brandbrief Tsjingas over gaswinning Nij Beets Nieuws 10 uur geleden
Jan Loman (1918-2006).
Een zomer lang Jan Loman Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Steunt van Rabobank voor accommodatie De Sweach Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Zadenbieb in maart weer open Nieuws 14 uur geleden
Trainer Robert Spoelstra zag zijn elftal dik verdiend winnen in de de topper tegen Blauw Rood '20
Tijnje haalt uit in topper en wint met 6-1 Sport 25 feb, 17:00
Afbeelding
Recordaantal deelnemers voor Acht van Langezwaag Sport 25 feb, 13:42
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 25 feb, 11:24
Auke Linstra scoorde voor ODV in de derby tegen Waskemeer.
ODV wint derby tegen Waskemeer Sport 24 feb, 17:57