Arvan Blok.
Arvan Blok. Foto: Koos de Wit

Samen muziek maken bij Muziekbende

Ondernemen

GORREDIJK Bij de Muziekbende houden ze niet van gewone muzieklessen. Ze willen leerlingen niet alleen leren om een instrument te bespelen, maar ook om samen met anderen te spelen. Samen in een band. Samen je favoriete liedje spelen. 

Gitaar, drums, zang of piano leren spelen kan op vele manieren. Je kunt thuis in je eentje de eerste stappen zetten. Je kunt ook voor privéles naar een muziekschool. Als er tenminste een muziekschool in je dorp is. De docenten van de Muziekbende doen het anders. Zij geven muzieklessen in een groep. Arvan Blok (46) uit Gorredijk is zo’n muziekleraar die lesgeeft en ook zelf in een band speelt. “Op mijn twaalfde speelde ik al gitaar in een bandje in Terwispel, later ook in Gorredijk.” Algauw maakte Arvan deel uit van een bigband en maakte hij theatervoorstellingen voor zorginstellingen. Hij is thuis op vele muzikale markten. 

Bij elkaar

Voorheen was er een muziekschool in Gorredijk, maar die is al enkele jaren geleden gesloten. De muziekschool was een concentratie van muziektalent. Daarna raakte die kennis echter versnipperd, schetst Arvan. De Muziekbende brengt de muzikale kennis en ervaring in Opsterland weer bij elkaar. Arvan: “Kinderen uit verschillende dorpen en buurten ontmoeten elkaar bij ons, terwijl ze anders in hun eentje aan het oefenen waren. Dat is een grote meerwaarde.”

Popmuziek

Een ander groot verschil tussen een standaard muziekschool en de Muziekbende is dat Arvan en zijn team zich richten op popmuziek en dat ze de leerlingen leren om in een band te spelen. Arvan heeft zeven collega’s, ieder heeft een eigen specialiteit. De les begint met het leren van een paar akkoorden,  leerlingen kunnen al snel enkele eenvoudige liedjes spelen. “Onze leraren zijn gemiddeld ongeveer dertig jaar oud. Ze spelen allemaal in bandjes en maken vaak ook hun eigen composities.”

Samen in band

Arvan en zijn muzikale companen geven nu les op basisscholen De Oanrin (Bakkeveen), De Finne (Beetsterzwaag) en in De Wier (Ureterp) en De Skâns (Gorredijk). Arvan: “Naschools leren we de leerlingen op basisscholen eerst de basisbeginselen van gitaar, drum, keyboard en zang. Daarna zorgen we ervoor dat ze gaan samenspelen en popliedjes kunnen spelen.” Aan het eind van het schooljaar geven de leerlingen van de verschillende scholen samen een concert in De Skâns in Gorredijk. 

Arvan: “Daar spelen dan bijvoorbeeld een drummer uit Ureterp, een gitarist uit Bakkeveen en een zangeres uit Gorredijk samen. Het is prachtig om te zien hoe ze dan als groep zo’n bekend liedje kunnen spelen.” Een aantal leerlingen in de leeftijd van 14 tot 17 heeft zelfs al een bandje gevormd en speelde op het Foodfestival in Bontebok. 

Dat de Muziekbende naar de leerlingen toekomt, vinden de ouders volgens Arvan heel fijn. “De kinderen kunnen zo muziek leren in hun eigen dorp. Dat scheelt veel reistijd.”

demuziekbende.nl

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49