Afbeelding

Wietske en het beleven van het bewegen

Ondernemen

GORREDIJK “Heb je aandacht bij wat je doet, dan levert het veel meer op.” Wietske Beenen weet dat het werkt. Ze is al een paar jaar bezig met mindful walking en running en sinds vorig jaar ook met suppen. “Lekker bewegen begint in je hoofd, de aanloop is al heel bepalend voor het succes.” 

Wietske haalt een voorbeeld aan uit Japan. Ze vertelt over een bedrijf dat medewerkers overdag soms een half uurtje naar buiten stuurt. “Even veel minder prikkels. Ze komen dan met nieuwe inzichten terug op kantoor. Ik geloof daar wel in.” 

Sporten, bewegen. Het loopt als een rode draad door haar leven. Wietske Beenen werkt eind dit jaar twintig jaar bij Sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk, in 2019 begon ze onder de naam Mind and Running ook voor haarzelf. “Ik loop al 21 jaar hard. Dat geeft mij energie, ik haal er veel voldoening uit. Dat maakte anderen nieuwsgierig. Zij wilden dat ook en vroegen mij hoe ik dat deed.” Het zette haar aan het denken. 

Ze besloot de aandacht niet op het bewegen zelf te leggen, maar vooral op het beleven van het bewegen. Dat werd de mindful walk en mindful run. “Iedereen weet dat bewegen belangrijk is, maar niet iedereen beweegt lekker.” Daar kunnen volgens Wietske verschillende redenen voor zijn. De goede techniek ontbreekt bijvoorbeeld. Of mensen willen meer dan ze kunnen, doen altijd hetzelfde of ze ademen verkeerd. “Hoge ademhaling tijdens het sporten komt veel voor.”


Wietske Beenen

Speelsheid

In gerichte cursussen probeert Wietske dat plezier naar boven te halen. “Het moet in het hoofd goed zitten. De aanloop naar het bewegen is daarom heel bepalend voor de ervaring. Zit je in je hoofd? Of zit je met je ene voet hier en de andere voet daar?” 

Vooral vrouwen denken te veel, zo is haar ervaring. Ze houden zich te veel bezig met dilemma’s. “Want steek je de energie in sporten, dan steek je die energie niet in je gezin. Dat soort afwegingen maken vrouwen, mannen hebben daar wat minder last van. Terwijl een uurtje voor jezelf voor het hele gezin verhelderend kan werken.” 

Tijdens het mindful bewegen besteedt Wietske veel aandacht aan de omgeving. “Daarom beweeg ik altijd buiten en op wisselende locaties. Variatie is belangrijk. Het maakt je bewuster van wat je doet.” En lukt het een keer niet of gaat het wat minder, dan mag je volgens Wietske zonder schuldgevoel best van je plan afwijken. “Dan begin je de volgende dag gewoon weer opnieuw.” 

Wietske houdt van de speelsheid, ook al is ze zelf een fanatieke hardloopster. “Ik ben me wel altijd heel bewust van de omgeving en doe onderweg weleens spelletjes. Spreek ik bijvoorbeeld met mezelf af dat ik bij de eerste rode auto die ik tegenkom een sprintje trek.”

Volle maan

In haar groepscursussen, vijf cursussen voor maximaal acht personen, spelen beleving en motivatie dus de hoofdrol. “Willen mensen daarna op prestatie sporten, dan draag ik ze graag aan iemand anders over.” En is de cursus voorbij, dan probeert Wietske haar cursisten enthousiast te maken met speciale eenmalige evenementen. Bijvoorbeeld een loopje bij zonsopgang of volle maan. “Altijd in de natuur en altijd op momenten met speciale belevenissen.” 

Bewustwording houdt volgens Wietske ook in dat je prioriteiten moet stellen. “Bedenk wat je wilt beleven. En zoek het dan op. Het vraagt natuurlijk ook een stukje discipline. Ik netflix bijna niet, maar kies er wel voor om de zon op te zien komen en te genieten van de reeën in het land. En besef wel: iets wordt leuker als je het vaker doet.”

mindandrunning.nl


Meer SA!

Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 38 minuten geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 5 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09
Afbeelding
Al in de derde klas geslaagd voor Engels Nieuws 29 jun, 12:45