Matthijs Meijer ziet in zijn praktijk goede resultaten van dry needling.
Matthijs Meijer ziet in zijn praktijk goede resultaten van dry needling. Foto: Sietse de Boer

‘Met dunne naald bereik je meer dan met dikke vingers’

Ondernemen

URETERP Matthijs Meijer (39) is sinds 2014 praktijkhouder van Fysiotherapie Ureterp, een echte dorpspraktijk. Na zijn afstuderen aan de Academie voor Fysiotherapie in Groningen, werkte hij enkele jaren in het oosten van het land, onder andere in Hardenberg, niet zover van zijn geboorteplaats nabij Slagharen. 

Eenmaal geladen met voldoende praktijkkennis en -ervaring wilde hij op eigen benen staan. Het werd Ureterp. Matthijs: “De mensen zijn hier veel opener dan ik had gedacht. Het contact is makkelijk.” De praktijk is gevestigd in een karakteristieke, verbouwde boerderij aan de Weibuorren. Inmiddels heeft de praktijk vijf fysiotherapeuten en een sport- instructeur in dienst. 

Ondanks dat het een relatief kleine praktijk is, worden veel specialisaties aangeboden. “Bij grotere praktijken heb ik meegemaakt dat men de klanten niet goed kent, waardoor ze een volgende keer zo bij een collega terecht komen.” 

Ouderenzorg

Fysiotherapie Ureterp kent diverse specialisaties, zoals sportfysiotherapie en manuele therapie. Deze zomer rondt een van de medewerkers haar opleiding geriatrische fysiotherapie af, een specialisatie in de ouderenzorg. Dat wordt steeds belangrijker omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Matthijs omschrijft zijn klanten als een dwarsdoorsnee van het dorp en de omgeving. De meeste klachten betreffen de rug, nek en schouders. 

Veel mensen zitten tegenwoordig te veel achter hun computer en bewegen te weinig. De norm is een half uur bewegen per dag. Matthijs: “Je kunt ook staand werken bij een sta-bureau. Dat scheelt al een hoop. En bel niet naar een collega op kantoor als je er ook heen kunt lopen.” Een verwant probleem is overgewicht. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar, veertien procent kampt zelfs met ernstig overgewicht. Matthijs: “Het is nog niet zo erg als in Amerika, maar we gaan wel die kant op.”

Dry needling

Naast rug-, schouder- en nekklachten zijn er ook veel patiënten met chronische hoofdpijn. Klanten lopen vaak al lang rond met een vervelende, zeurende hoofdpijn die hun leven negatief beïnvloedt. Allerlei behandelingen worden geprobeerd, niets helpt. Matthijs ziet wel goede resultaten met dry needling, zeker bij chronische klachten. “We prikken dan een hele dunne naald in een spierknoop, een verharding van een spier. Zo pak je heel gericht een pijnpunt aan, dat lukt je met je dikke vingers niet.” 

Twee tot drie behandelingen leiden vaak al tot effect. Masseren en andere oefeningen leveren minder goed resultaat op. Matthijs voegt er wel aan toe: “Alleen voor mensen met naaldangst is het geen oplossing.” 

Dry needling is anders dan acupunctuur; daarbij worden namelijk meerdere naalden voor langere tijd in het lichaam geprikt. Dry needling is veel gerichter op één specifieke plek. Het kan zelfs helpen tegen kiespijn. Matthijs en zijn team geven ook veel adviezen over de juiste houding bij het zitten en slapen. En ze geven trainingen en adviezen over het versterken van bepaalde spieren. 

Naast de eigen praktijk is Fysiotherapie Ureterp ook elders actief in het dorp. Samen met ZuidOostZorg is een cursus opgezet voor ouderen die slecht ter been zijn en daarom veelal met stok of rollator lopen. Doel van de cursus is de kans op vallen te verminderen. Valpreventie in vaktaal. Matthijs: “We doen dat twee keer per week in De Lijte. Het is met name voor ouderen die nog zelfstandig wonen.”

fysiotherapieureterp.nl

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 28 minuten geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 6 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09