Gerdien en Marcel in het vernieuwde cafe Spaltenbrêge. Aan de muur een portret van Jolke.
Gerdien en Marcel in het vernieuwde cafe Spaltenbrêge. Aan de muur een portret van Jolke. Foto: Siets de Boer

Deur café Spaltenbrêge is weer open

Ondernemen

TERWISPEL In een geschilderde versie kijkt Jolke Nijenhuis minzaam lachend vanaf de muur toe. Het is goed zo. Zijn café Spaltenbrêge is weer open. Ondanks een fikse opknapbeurt hebben dochter Gerdien en haar man Marcel de sfeer weten te behouden. Ze kiezen nu hun eigen koers.

Gerdien haalt vanachter de bar een aardewerken bord tevoorschijn. ‘Joke en Jolke, foar bier en poeiermolke’ luidt de tekst op de voorkant. Aan de achterkant staat te lezen dat het bord is aangeboden door de Terwispeler Aldjiersploech. Dat was eind 1983, toen Jolke en Joke Nijenhuis neerstreken in het café bij de brug in hartje Terwispel. Het is inmiddels bijna veertig jaar later. Het café is opnieuw open. 

Door het plotselinge overlijden van Jolke in de zomer van 2020 bleef het café verweesd achter. De beide dochters verdeelden de boedel en Gerdien en Marcel besloten dat ze verder wilden met het café, ook Gerdien haar geboorteplek. Wat volgde was een lang proces van opruimen, slopen en weer opbouwen.

De schuifwand waarachter eerst het podium schuilging, lijkt zo weer open te kunnen. Maar niets is minder waar. Marcel en Gerdien hebben het voormalige podium omgebouwd en uitgebreid tot een moderne woning. De indeling van het café bleef gelijk, maar alles kreeg een flinke lik verf. Het ruikt nog naar nieuw. Er kwamen nieuwe toiletten, op een nieuwe plek. De oude gaskachels zijn vervangen door moderne cv. De koelingen zijn nieuw en dat geldt ook voor de barkrukken.

 De oude kleuren zijn wel gebruikt. Volgens Marcel is zo de sfeer ook behouden gebleven. Ze voelden niets voor iets moderns. “Bij het verwijderen van de schrootjeswand achter de bar troffen we nog twee kogels aan”, vertelt Marcel. Een souvenir van een bezoeker die alweer lang geleden op een alternatieve manier kwam afrekenen. “Ik heb een van de kogels in de rand van de bar geplaatst. Daar zat nog een kogelgat dat we ongemoeid hebben gelaten. Het hoort bij de geschiedenis van Jolke.” Het liep die avond allemaal goed af, overigens. ‘It wie myn tiid noch net’, zo reageerde de legendarische kroegbaas destijds. 

De sfeer is nog vergelijkbaar, Gerdien en Marcel willen met het café wel een andere koers inslaan. Vanaf deze week is het café op woensdag, vrijdag en zaterdag vanaf 16.00 uur open. “We richten ons nu ook op wandelaars en fietsers”, vertelt Gerdien. “Er komt hier heel wat langs.” Met een kleine kaart en straks een terras willen Gerdien en Marcel langzaam maar zeker ook een ander publiek trekken. In het café staat een grote stamtafel. Marcel: “Daar liep ik toevallig tegenaan. Het past hier mooi.” 

In de afgelopen weken bood het vernieuwde café Spaltenbrêge al onderdak aan een familiefeestje en een personeelsuitje. Gerdien: “Dat is ons zeer goed bevallen. Ook dat willen we graag verder uitbouwen. De sfeervolle en authentieke omgeving is daar zeker geschikt voor.” 

Gerdien en Marcel zijn blij dat de meeste verbouwwerkzaamheden achter de rug zijn. Ze zijn eerlijk: het viel tegen. De verzamelwoede van Jolke was legendarisch. Containers vol materiaal is afgevoerd, voordat ze volgende stappen konden zetten. Marcel: “Het was best zwaar. Ik wilde veel zelf doen en moest het bouwbedrijf voorblijven.” Gerdien heeft haar baan in de thuiszorg inmiddels opgezegd. “Dat lijkt mij niet te combineren met het gezin en het café. En daar richten we ons nu eerst op.”

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 7 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09