Sytse Bosma van FSB-Academy.
Sytse Bosma van FSB-Academy. Foto: Sietse de Boer

Kamp Sytse zoekt bikkels

Ondernemen

GORREDIJK Hij laat zich graag inspireren. Het succesvolle televisieprogramma Kamp Van Koningsbrugge liet Sytse Bosma van de FSB-Academy in Gorredijk niet meer los. Een zware avondtraining buiten, in een wat legerachtige setting. Dat leek hem wel wat. Het resultaat is het binnenkort startende nieuw initiatief: Kamp Sytse. 

Behoorlijk fysiek bezig zijn, met nadruk op teamwork. Een eigen stijl met wat militaire onderdelen, met veel lopen en sjouwen. Anders dan een reguliere sporttraining en met als voorwaarde een behoorlijke basisconditie. Dat is wat Kamp Sytse moet worden. “Dat is der op De Gordyk en omkriten net, mar der binne fêst minsken dy’t hjir wol in útdaging yn sjogge.” 

Volgens Sytse is het geen survival, dat is veel meer klimmen en klauteren met veel obstakels. Ook een bootcamp is weer wat anders. Dat is volgens Sytze meer gecontroleerd en ook een stuk toegankelijker. “Foar wat ik foar eagen ha, moatte dielnimmers wol in behoarlik startniveau ha. It moatte echte bikkels wêze.” Voor Sytse is deze nieuwe activiteit vooral een kwestie van inspelen op trends. Lekker buiten in de omgeving bezig zijn, op een andere manier dan gewoon. Hij denkt dat daar wel behoefte aan is. Zeker nu na de coronajaren veel mensen op een andere manier met bewegen bezig zijn. Sytse ziet dat het minder mode is en meer een gevoel. “Minsken krije no mear en mear it besef dat sûn libje ek betsjut dat je mear bewege moatte.”

Nieuwe trend

Sytse merkt dat ook in zijn FSB-Academy aan de Molenwal in Gorredijk. De belangstelling voor een-op-eentrainingen is de afgelopen maanden fors toegenomen. “Der is in groep minsken dy’t mear persoanlike oandacht wolle yn in lytsere setting.” En dat hoeft niet alleen in de avonduren. Ook overdag maken mensen meer tijd voor bewegen. Sytse begeleidt meerdere mensen die nu bewust een of twee dagen per week thuis werken en dan overdag een moment inplannen om te gaan sporten. “Ik sjoch dat wol as in nije trend dy’t mei it gefolch is fan de coronatiid.”

De in Lippenhuizen opgegroeide sportondernemer (24) begon in 2017 zijn eigen onderneming. Hij wil sporters fitter, sterker en gezonder maken door voeding en bewegen te combineren. Naast personal trainer is Sytse ook gediplomeerd diëtist. Hij volgt nu ook een aanvullende cursus sportdiëtiek. Met in het achterhoofd om straks ook meer duursporters te kunnen begeleiden die bijvoorbeeld aan een halve marathon of een kwart triatlon willen deelnemen.  

fsb-academy.nl

Meer SA!

Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar lange verbouwing Algemeen 9 minuten geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 40 minuten geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37
Afbeelding
Weekendtip: Jan de Roas Sjongers 25 jaar (+1) Cultuur 20 mei, 11:41