Henry en Marika Lammerts in de nieuwe winkel.
Henry en Marika Lammerts in de nieuwe winkel. Foto: Sietse de Boer

‘Het leggen van vloeren is een vak’

Ondernemen

JUBBEGA Het loopt mooi door, niks te klagen, vinden Henry en Marika Lammerts. Begin maart openden ze Vloerenhuis Nederland aan de P.W. Janssenweg in Jubbega. De taken zijn verdeeld. Henry legt de vloeren, Marika staat klanten met raad en daad bij in de winkel.

Henry en Marika zijn het eens over wat het pareltje in hun winkel is: de ecologische vloeren van Arbiton. “Duurzame vloeren die zijn opgebouwd uit natuurlijke mineralen”, legt Marika uit. Deze vloeren verkopen als een trein, ze zijn keihard en kunnen overal tegen dankzij de nano-titanium toplaag. Ze zijn trots dat ze dealer van dit merk zijn. Henry: “Landelijk zijn er maar zo’n veertig dealers.”

Al 42 jaar is Henry parketteur, hij volgde er een speciale opleiding voor. “Een vak apart, vroeger was veel van hout, parket. Een stoffeerder legt ook tapijt, dat doen wij niet.” Langzamerhand ging hij naast houten vloeren ook vloeren van pvc en laminaat leggen. De pvc-vloer is op dit moment weer populair, vooral omdat het makkelijker is in onderhoud. Maar ook omdat het geschikt is voor de huidige nieuwbouw waarin woningen meestal vloerverwarming krijgen. “Daarvoor is plak-pvc ideaal; daarmee heb je het meeste rendement van vloerverwarming.” 

Ook laminaat is weer in opkomst, weet Marika. “Vooral vanwege de prijs.” Vloerenhuis Nederland is daarnaast speciallist op gebied van houten vloeren. Dankzij de uitgebreide keus aan kleuroliën is hierin een enorm scala aan tinten mogelijk. Henry: “Voor het met olie kleuren van vloeren gebruiken we eigenlijk alleen eikenhout, dat pakt de kleur het beste op. Tropische houtsoorten die rood zijn, kun je geen kleur geven, maar wel lichter maken door bijvoorbeeld een invisible lak. We verzorgen namelijk ook het opnieuw oliën van de vloer en onderhoud.”

Veel vragen

Marika: “We denken graag met de klant mee. Mijn eerste vraag is of ze al een idee hebben wat voor vloer ze ongeveer willen. Ik vraag ook welke verwarming ze hebben, of er kinderen of huisdieren zijn en hoe de ondervloer is.” Voor alle vloeren geldt: klanten mogen een staal mee naar huis nemen, om te kijken of de uitgekozen vloer bijvoorbeeld bij hun meubels past. Ouderen adviseert ze om een stroeve vloer te kiezen. “En ik vraag ook naar factoren als het gebruik van rolstoel of rollator. Sommige wielen zijn niet geschikt voor pvc en laminaat in verband met druk op de vloer; ze laten sporen achter of het gaat stuk.” 

Vloerenhuis Nederland legt vloeren door heel Nederland, bij particulier maar ook bij instellingen en bedrijven. Altijd met een leggarantie. Henry: “Het kan zijn dat een vloer krimpt of uitzet vanwege weersomstandigheden. Dat herstellen we, maar het komt zelden voor. Bij een nieuwbouwwoning is het belangrijk om de kachel aan te doen en bij vloerverwarming het opstookprotocol te volgen voordat de vloer wordt gelegd. Dit protocol duurt tien dagen.” 

Vanuit Groningen

Vloerenhuis Nederland was drie jaar lang gevestigd in het Groningse Zuidbroek, daarvoor had Henry een vloerenlegbedrijf. Ze besloten zelf een winkel te openen, om alles zelf in de hand te houden. In Zuidbroek woonden ze boven de winkel. Marika: “Toen het huurcontract voor de woning afliep, zijn we naar Hoornsterzwaag verhuisd. Vanwege de lange reistijd hebben we daarna besloten om de winkel naar Jubbega te halen.”

vloerenhuisnederland.nl

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 6 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 6 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 6 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26