Afbeelding

Visser Plant: Al vijftig jaar deskundig

Ondernemen

Veel hobbytuiniers gaan ervan uit dat ze het hele jaar wel kunnen planten. Evert Visser van Visser Plant legt uit dat dit voor de meeste planten inderdaad het geval is. “De laatste jaren is de teelt in potten enorm gegroeid. Door bomen en planten in potten te telen, krijgen ze een kluit met een dichte wortelstructuur. Die kun je op ieder moment planten, het hele jaar door.”

Dagelijks krijgt Evert Visser telefoontjes van particuliere klanten die bomen of beukenhaagjes willen halen. Hij legt ze allemaal uit dat ze nog te vroeg zijn. “Eind september komen de eerste vragen al, maar het plantseizoen voor bomen en struiken met losse wortel begint pas eind november.”

Maar een deel van het assortiment - beukenhaag, fruitbomen, bosplantsoen en sommige bomen - wordt in Nederland ook met losse wortel verkocht. Dat betekent dat ze geen kluit, maar afgestoken wortels hebben. “Dat is goedkoper in de teelt en het transport”, verklaart Visser. “Maar bomen en struiken met losse wortel kun je alleen in de wintermaanden planten, wanneer ze tot rust zijn gekomen. Dit is pas het geval als het blad is gevallen.” Eerder planten leidt vaak tot een vroegtijdige dood, waarschuwt de expert. “De bladeren trekken het vocht uit de plant, terwijl de wortels bij het ontbreken van een kluit geen vocht kunnen aanvoeren.” Door bomen en struiken met losse wortel vanaf eind november te planten, hebben ze ook nog genoeg tijd om voor het nieuwe groeiseizoen volop te wortelen.

Visser Plant in Lippenhuizen viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Vanuit de eigen kwekerij zet Visser jaarlijks honderdduizenden planten af naar diverse afnemers in binnen- en buitenland. Noord- en Oost-Europa zijn goede exportmarkten. Visser Plant volgt niet alleen de trends, maar zet ook zelf ontwikkelingen in gang. Zo scoorde het familiebedrijf internationaal al een paar keer  goed met zelfontwikkelde varianten. In 2008 verwierf Visser Plant bijvoorbeeld het wereldwijde patent op de Thuja occidentalis ‘Mirjam’. Een prachtige gele bolvormige dwergconifeer, die nu ook in Noord-Amerika onder licentie wordt gekweekt. 

Visser Plant koos al in de jaren zestig voor een combinatie tussen kwekerij en tuincentrum, in een tijd dat tuincentra nog nauwelijks bekend waren in Nederland. De laatste jaren is het productenpakket richting particulieren snel gegroeid. “De consument zit hier dicht bij de bron. Dat betekent kwaliteit, maar ook deskundig advies. Daar gaan we steeds verder in. Voor klanten die geen compleet tuinontwerp willen laten maken, maken wij gratis een tuinschets. Geselecteerde planten kunnen direct worden meegenomen. Hiervoor lenen we ook aanhangwagens uit. Voor mensen die dat willen, verzorgen we tegen betaling ook nog de aanplant.” En wie wel een uitgebreid tuinontwerp wil, kan bij Everts zuster Anke-Margriet van Plant & Stijl Tuinontwerp terecht.

www.visserplant.nl

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 2 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 7 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 8 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 12 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 12 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27