Afbeelding

Het voordeel van kweken in de pot

Ondernemen

Op kleine schaal begon Visser Plant in Lippenhuizen veertig jaar geleden al met het opkweken in kweekzakjes. Dat was vernieuwend, het plantseizoen werd fors uitgebreid. Evert Visser: “We bin doe al gau oergien op it kweken yn potten, want dy kinst makliker masinaal ferwurkje.” Klein begonnen is de boomkwekerij met plantencentrum inmiddels uitgegroeid tot 4,5 hectare met een sortering van zo’n duizend soorten, variërend van grote bomen tot kleine bodembedekkers. Het bedrijf breidt nog steeds het eigengekweekt assortiment uit. Het merendeel van het assortiment kweekt Visser Plant in potten. Een groot voordeel. De planten zijn niet alleen het hele jaar door te planten, klanten kunnen de planten kopen wanneer ze op hun mooist zijn. “Kinst no bygelyks ein maaie noch in moaie beam ophelje of yn de simmer in moaie bloeier.” Voordeel is ook dat de planten beter aanslaan en geen terugval hebben na aanplant.

Veertig jaar geleden was het ondenkbaar om buiten het plantseizoen plantjes in je tuin te poten. Dat kon toen alleen in het vroege voorjaar of de late herfst. Dat had alles te maken met de manier waarop planten, struiken en bomen gekweekt werden: met losse wortels in de volle grond. Vandaag de dag is het een stuk makkelijker, de meeste soorten worden in de pot gekweekt.

Het planten is simpel. Maak een plantgat en woel de bodem goed om, tik de pot los van de kluit en laat de kluit volzuigen met water. Gooi geen bemeste tuinaarde in het plantgat, waarschuwt Visser. “Dat is te sâlt. Dan lûkt de grûn it wetter út de plant yn plak fan oarsom.” Beter is om het gat te vullen met goede aanplantaarde gemengd met de aarde van het gat. Bemesten is prima maar ook hier is het oppassen. Verse mest is weer te zout. “Moatst moai âld spul brûke.” Een tip voor de bewoners van een pas gebouwde woning: “De grûn moat eins op ‘e kop mei in minikraan. Troch de bou is de ûndergrûn fêst oanstampt, allinne de boppelaach omspitte is net genôch.”

Visser Plant geeft haar klanten handige plantinstructies mee voor planten met kale wortel uit de volle grond, potplanten en bomen. Belangrijk: plant de soorten die in volle grond gekweekt zijn nooit dieper dan ze op de kwekerij hebben gestaan. En zorg voor bodemverbetering als de grond te zanderig of juist te nat is.

visserplant.nl

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 6 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 11 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 12 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 16 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 16 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27