BEETSTERZWAAG 26-6-2021 Bierwinkel Ronnie en Jolanda.
BEETSTERZWAAG 26-6-2021 Bierwinkel Ronnie en Jolanda. BEETSTERZWAAG 26-6-2021 Bierwinkel Ronnie en Jolanda.

Biergek brouwt ‘Abe’ met grasaccent

Ondernemen
Het heeft er alle schijn van dat het Friese blonde biertje ‘Abe’ net zo legendarisch wordt als de voetballer. De hype rond Abe gaf voor bedenker, brouwer en bierliefhebber Ronny Wagenaar en zijn vrouw Jolanda de doorslag om in Beetsterzwaag hun bierspeciaalzaak annex brouwerij te openen.
De winkel aan de Hoofdstraat, in het pand van de voormalige wijnhandel, heet Biergek. “Ik ben zelf gek op een lekker biertje, vandaar de naam”, vertelt Ronny. En hij weet: “Er zijn meer liefhebbers van genietbiertjes, dus vandaar de winkel.” Verwacht geen kratten, het gaat bij Biergek meer om smaak dan om hoeveelheid, de flesjes gaan per stuk over de toonbank. Jolanda:  “Het is een winkel voor fijnproevers die graag iets nieuws uitproberen. Stond Ronny niet achter de toonbank dan zou hij hier zelf binnenstappen.”
Wat Ronny van zijn beoogde klanten onderscheidt: hij maakt zelf bier. Achter de winkel komt de kleinschalige brouwerij Wâldpyk. Met een ketelcapaciteit van honderd liter is het meer smaaklaboratorium dan brouwerij, maar ook hier gaat het niet om de hoeveelheid maar om de kunst iets aparts te brouwen. Jolanda: “Ronny zit vol ideeën, om de zoveel tijd willen we een nieuw biertje introduceren: zomerbiertjes, herfstbokjes, tripels naar de winter toe. Die willen we dan linken aan Beetsterzwaag en omgeving, zoals het ‘ooievaarsbiertje’ dat we binnenkort introduceren.”

Abe

Na tien jaar hobbybrouwen thuis in Heerenveen besloot Ronny twee jaar geleden na het volgen van vakcursussen er serieus werk van te maken. Nog steeds kleinschalig, want uitvinden bekoort hem meer dan productie maken, maar wel professioneler. Met een paar dozen onder de arm sleet hij zijn nieuwste creaties bij de plaatselijke slijter. Op was op, maar dat veranderde met Abe.
“Op een zomermiddag zaten we samen relaxend in de tuin en zagen hoe onze bulldog Lemmy op het grasveldje zijn poot oplichtte. Toen Jolanda vroeg of je van gras bier kon brouwen gingen meteen allerlei bellen rinkelen. Waarom dan niet van de grasmat in het Heerenveenstadion? En dan is de naam Abe-biertje natuurlijk snel bedacht.”

Groenige waas

Ronny kreeg SC Heerenveen warm voor het idee. Uit sportief oogpunt wil de club niet met bier worden geassocieerd, maar hij kon zoveel gras krijgen als hij wilde. “Terreinknecht ‘Gersjan’ is nu onze dealer.” De minieme grastoevoeging geeft Abe net de lichtgroenige waas die tot de verbeelding spreekt. “Het gaat om de suggestie, niemand wil bier met een grassmaak. Abe is dan ook geen gimmick, maar gewoon een lekker fris blond biertje.” Dat vinden de afnemers ook, de horeca zette het biertje op de kaart en Ronny kon de vraag niet aan. Hij laat Abe nu brouwen bij Brouwerij Tsjerkebier in Easterwierrum. “Die hebben de capaciteit en zo houd ik de handen vrij om weer wat nieuws te maken.”
Bij Biergek staan de eigen biertjes centraal in de winkel. Naast Abe zijn dat de Sinne, de Trije en de Stikelwetter. Daarnaast zijn veertig Friese collega’s vertegenwoordigd en nog eens honderden speciaalbrouwers uit binnen- en buitenland. Biergek wil aan de stamtafel ook proeverijen met een hapje organiseren. Jolanda: “En Ronny is bezig met een alcoholvrij biertje, dat we gekoeld willen aanbieden. Een biertje to go voor voorbijganger en toerist.”
 
 

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 29 minuten geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 34 minuten geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 22 uur geleden