Hendrik van Linde was jarenlang een vaste waarde in het groenonderhoud.
Hendrik van Linde was jarenlang een vaste waarde in het groenonderhoud. Foto: Remco Hofman

Hendrik hâldt dermei op

Nieuws

BEETSTERZWAAG Iedereen in Beetsterzwaag kent Hendrik van Linde, de man die al sinds mensenheugenis het dorp netjes houdt. Jarenlang harkte, veegde en schoffelde hij in de parken en tuinen. Na 45 jaar trouwe dienst gaat hij met pensioen. “Ik mei graach wat skoffelje en klauwe.”

Hendrik werd geboren in Nij Beets en ging naar de Land- en Tuinbouwschool in Eelde-Paterswolde. De opleiding ging hem goed af, hij behaalde het diploma voor assistent-hovenier. Zijn eerste en enige werkgever werd Caparis. Eerst werkte hij enkele jaren in Drachten, waarna Beetsterzwaag gedurende 35 jaar zijn werkplek werd. Hendrik kijkt met voldoening terug op zijn loopbaan: “Ik ha wol in goeie tiid by Caparis hân.”

Jan van der Bij (63) is Hendriks teamleider, hij kent hem van haver tot gort. Hendrik is volgens Jan een man van de klok en hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. “Hy is moarns altyd stipt op tiid en middeis giet er om presys fjouwer oere ek wer nei hûs. Gjin minút earder.” Hendrik houdt van vaste afspraken en van duidelijkheid. Zijn werkdagen verlopen dan ook via een vast patroon. Om zeven uur ’s ochtend loopt de wekker af. Na een bord pap haalt hij zijn kruiwagen met tuingereedschap uit de schuur en loopt hij naar het gemeentehuis. Hier meldt hij zich altijd keurig om acht uur. “Dan nim ik earst in bakje kofje en dêrnei gean ik oan it wurk.”

Als zijn broekzak

Werkinstructies krijgt hij niet of nauwelijks. Dat hoeft ook niet. Hendrik weet zelf wel wat hem te doen staat. Hij kent Beetsterzwaag als zijn broekzak en weet de plekjes waar geschoffeld of geharkt moet worden. “Ik ha hjir in moai plakje. Se litte my hjir gewurde.” Met zijn kruiwagen trekt hij door het dorp. Achter het gemeentehuis of naar de overkant in het park bij de Tropische Kas. Maar ook verderop in het dorp bij de supermarkt en in de voortuin van Lyndenstein. Op de fiets gaat hij ook regelmatig naar de begraafplaats aan de Gealeane. 

Tussendoor luncht hij in de kantine van het gemeentehuis, drinkt thee uit zijn meegebrachte thermoskan en eet de vijf boterhammen uit zijn broodtrommel op. Die thermoskan en broodtrommel gaan weer mee in de kruiwagen naar huis. “Om fjouwer oere gean ik nei hûs. Th?s gean ik earst efkes sitten.” Dan heeft hij even rust, na de hele dag rondlopen en overal aanharken en schoffelen. Als er wat te veel bladeren op het gras liggen, pakt Hendrik de hark en als de grond wat losgeschud moet worden, neemt hij zijn schoffel uit de kruiwagen. Thuis hebben zijn benen, armen en rug even rust. “Jûns sied ik altyd myn eigen iten, mar no’t ik ophâld te wurkjen, wol ik eins wol middeis waarm ite.”

Genoeg te doen

Hendrik is niet bang dat hij, eenmaal gepensioneerd, zich gaat vervelen. Echt stilzitten is niks voor hem. Uren tv kijken of een boek lezen, dat is niks voor Hendrik. Hij wil in beweging blijven, het liefst tussen de bomen en planten. Als het maar groen is. Hij heeft ook al een aantal nieuwe functies op het oog. “Ik wol graach frijwilliger wurde by it fuotbaljen. Op moandeis it fjild fan De Sweach underhâlde en de kantine wat skjinmeitsje.” 

Hendrik heeft ook een volkstuintje en hij denkt eraan om op dinsdag te gaan helpen in de Tropische Kas in zijn eigen dorp. Geen onbekend terrein voor Hendrik. “Dêr kin ik moai wat skoffelje en klauwe.” Remmelt Kootstra (57) is bode op het gemeentehuis. Hij kent Hendrik al jaren als een betrokken, eerlijk iemand die altijd meedenkt. Hendrik helpt na een storm ook met het opruimen van afgebroken takken. Hij hangt de geraniums op in de Hoofdstraat en geeft ze trouw water. “Moat ik noch wat spesjaals dwaan, Remmelt? It kin no noch, aanst bin ik fuort.” Hendrik weet zelf nog wel een klusje. “Ik sil de grûn by de trouseal noch wat losmeitsje. Dat stiet wat net- sjeser, want der is noch in brulloft dizze wike.”

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 17 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36