Afbeelding
Harry Blokzijl

Een dappere start van het nieuwe jaar

Nieuws

LIPPPENHUIZEN Het water in de Opsterlandse Compagnonsvaart is een graad of acht op Nieuwjaarsdag. Voor de 24 durfals die zich bij de grote steiger in Lippenhuizen verzamelen is dat geen belemmering. Een voor een springen ze in de vaart om enkele tientallen meters zwemmend het nieuwe jaar in te luiden.

Het is ’s middags tegen enen. De wind is koud en dat geldt zeker ook voor de regenvlagen die zo nu en dan langskomen. Terwijl menigeen nog bijkomt van een wilde nieuwjaarsnacht, verzamelen enkele tientallen Liphústers zich bij de dorpssteiger aan de Compagnonsfeart, bij het fietspad langs de Buorsterwyk.


Met nog tien minuten te gaan tot de start van de nieuwjaarsduik staan er nog maar tien namen op papier, maar zo klinkt het geruststellend. “Ik ha sjoen dat der noch hiel wat ûnderweis binne.” Als de eerste zwemmer zich om 13.00 uur voorzichtig langs de ladder in de vaart laat zakken, staan al 24 namen op papier.

In Lippenhuizen geen massale plons. De namen worden netjes opgeroepen. De deelnemer gaan om de beurt het water in. Met om de arm een zwembandje arm voor de veiligheid. In de vaart drijft een surfplank met een redder voor als het uit de hand loopt. Vanzelfsprekend dragen de zwemmers ook de oranjemuts van de bekende worst- en snertproducent.

In een kleine tent kunnen de deelnemers zich uit- of omkleden. Anna Batterink staat al klaar. “Ik houd van zwemmen, maar vind dit wel spannend.” Maar vader Arnout stelt haar gerust. Ze zijn thuis immers al anderhalf jaar gewend om koud te douchen. “Dan moet dit ook kunnen.”


 Harry Blokzijl

Aan de lange steiger zitten twee trappen op enkele tientallen meters afstand. Langer hoeven ze ook niet te zwemmen. En ze zwemmen met de stroom mee. De meeste deelnemers dalen het trappetje af. Anderen springen in het water gaan kopje onder om daarna op zoek te gaan naar hun oranje muts.

De reacties vallen mee. Soms klinkt ‘dit noait wer.’ Andere komen net zo stralend uit het water dan dat ze er in gingen. “Heerlijk is dit.”

Als alle 24 deelnemers de vaart weer hebben verlaten, gaat het met z’n allen naar het dorpshuis. Daar wacht de warmte en een kop snert.


Harry Blokzijl

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36