De afsluiting van het rechtdoorgaande pad wordt steeds vernield.
De afsluiting van het rechtdoorgaande pad wordt steeds vernield.

Dradenknipper actief op Duurswouderheide

Nieuws

De afgelopen jaren sloot Staatsbosbeheer stukken wandelpad op de Duurswouderheide af met draden. “We hebben er een aantal routes uitgehaald. In andere jaren haalden we in oktober de draden weer weg, maar dat doen we nu niet meer. Komend jaar maken we de afsluiting definitief.” En daar baalt een vaste wandelaar waarschijnlijk van denkt Van Wesel. “Iemand is er niet blij mee, een fanatieke dradenknipper die op twee plekken de draden doorknipt.” En dat niet alleen: in dat stuk lopen schapen die, als de draden zijn doorgeknipt, vrij baan hebben richting de Leidijk.


Ook het afrasteringshek wordt vernield.

Staatsbosbeheer sluit de wandelpaden gedeeltelijk af om zo een meer natuurlijke overgang tussen heide en bos te creëren. “Maar er is veel meer uit het gebied te halen. De rust in het afgesloten stuk, deed goed. Het viel op dat er veel meer soorten kwamen, zoals onder andere de raaf.” Op twee plekken zijn paden afgesloten met een rasterhek en draden. “We hebben wel actie ondernomen om de vernieling moeilijker te maken. Eerst was er een hekje met hangslot, dat hangslot werd telkens vernield of was verdwenen. Nu hebben we het rasterhek doorgetrokken.”

Wie vanaf het oude kerkje van Duerswâld de Duurswouderheide inloopt richting de uitkijkbult, kan linksaf het middenpad op. Rechtdoor is het pad vanaf het klaphekje tot aan de Leidijk afgesloten. “De vernieling vind ik heel bijzonder. Er zijn veel mensen die begrip hebben voor de reden van afsluiting. Ik denk dat de draadknipper iemand is met een vast wandelrondje die nu dat rondje geblokkeerd ziet.”


Door paden af te sluiten wordt rust gecreëerd in een deel van de Duurswouderheide. Het blijkt dat door deze rust er meer diersoorten naar het gebied komen. De rode streepjes markeren de afgesloten paden.

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50