Afgelopen vrijdag was de kick-off van de bouw van de biobased demonstratiewoning.
Afgelopen vrijdag was de kick-off van de bouw van de biobased demonstratiewoning. Foto: FPH

Biobased: niet langer praten maar bouwen

Nieuws

NIEUWEHORNE Belangstelling voor biobased bouwen is er voldoende. Toch komt het in de praktijk nog te weinig van de grond. Op initiatief van GreenInclusive bouwt DW Bouw daarom nu in Nieuwehorne een demonstratiewoning. “Biobased bouwe hoecht net djoerder te wêzen as tradisjoneel bouwen.” 

Biobased bouwen betekent dat je materiaal gebruikt dat volledig afkomstig is van hernieuwbare bronnen, materiaal dat bijdraagt aan een lagere CO2-footprint. Het is een concept waarover in de bouw al veel langer wordt gesproken. Volgens Werner Valk van DW Bouw waren er de afgelopen jaren ook wel vaker potentiële klanten met interesse in biobased bouwen. “Mar it slagge net om it yn it ûntwerp foar elkoar te krijen.” 

Dat is nu wel gelukt. Architect Hans Achterbosch uit Leeuwarden ontwierp een biobased woning die nu in het plan De Fjilden in Nieuwehorne wordt gerealiseerd. De dakelementen zijn bijvoorbeeld geïsoleerd met vezelhennep dat boeren in de regio al volop telen. Voor de woning is circa een hectare vezelhennep nodig, aldus Marthijs Roorda van GreenInclusive dat de geteelde hennep verwerkt tot isolatiemateriaal. 

De woning krijgt een sedumdak en het regenwater wordt via een grindkoffer opgevangen en onder andere gebruikt in het toilet. En in de fundering is hergebruikt beton toegepast. Werner Valk is ervan overtuigd dat biobased bouwen niet duurder hoeft te zijn dan traditioneel bouwen. Architect Achterbosch: “Bovendien heb ik sterk het gevoel dat het gebruik van biobased materiaal ook bijdraagt aan de gezondheid en vitaliteit van de bewoners.” 

Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen was vrijdag aanwezig bij de kick-off van de bouw van de demonstratiewoning. “Circulair en duurzaam bouwen heeft de toekomst. Maar we moeten wel praktisch blijven en als overheid niet te veel regels willen opleggen. Dat het hier in Nieuwehorne vanuit de markt wordt opgepakt, is fantastisch.” Volgens de wethouder is de bouwsector een grootverbruiker van grondstoffen en energie. “Daardoor ligt er in de sector ook een grote verantwoordelijkheid. Als transitie ergens kans van slagen heeft, dan is het wel in de bouwsector.” 

Rikkert Besselse van de Rabobank verwacht dat biobased bouwen ook daadwerkelijk gaat helpen de bouw los te trekken. “Het is in de stikstofdiscussie natuurlijk belangrijk.” Als financier werkt de Rabobank met duurzame groene hypotheken. Biobased bouwen moet dan kunnen leiden tot een lagere rente. 

Marthijs Roorda vindt dat bij biobased bouwen ook gekeken moet worden naar de lokale markt. “Deze demonstratiewoningen bouwen we met zoveel mogelijk lokale partijen. Het gesleep met materiaal proberen we zoveel mogelijk te beperken.” De demonstratiewoning is naar verwachting in maart 2024 gereed.

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50