De beoogde locatie voor mestvergisting in Wijnjewoude
De beoogde locatie voor mestvergisting in Wijnjewoude

Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het college van B en W van de gemeente Opsterland ziet voor zichzelf geen rol als bemiddelaar in het conflict tussen Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) en buurtvereniging Klein Groningen over de mogelijke komst van een centrale mestvergister. 

De buurtvereniging vroeg daar om, nadat de gesprekken tussen beide partijen waren stuk gelopen. WEN en Klein Groningen verschillen al langer van mening over de centrale mestvergister die mogelijk aan de Tolleane wordt gerealiseerd. 

Eerder dit jaar gingen beide partijen toch weer om tafel om te kijken of ze het eens konden worden over het vervolg van het onderzoek naar duurzame energieproductie in Wijnjewoude. 

Klein Groningen stapte uit het overleg bij gebrek aan vertrouwen over de aanpak en wendde zich vervolgens tot het college van B en W met de vraag om bemiddeling en de vraag om geld vrij te maken voor onafhankelijk onderzoek in de route naar een energieneutraal Wijnjewoude.

Het college betreurt dat de gesprekken niet tot een bevredigend resultaat hebben geleid. ‘We hadden de hoop en de verwachting dat deze verschillende overleggen tot een breder draagvlak zouden leiden.’ Het college onderneemt geen nieuwe initiatieven om de gesprekken weer op gang te brengen. 

Het college stelt dat de gemeente Opsterland een formele rol heeft en houdt in het project aardgasvrij Wijnjewoude. De gemeente houdt de voortgang en de verantwoording van het Project Aardgasvrije Wijken in de gaten en besluit over de vergunning van een mono-vergister wanneer deze wordt aangevraagd

Het college ondernam de afgelopen jaren eerder al een bemiddelingsrol op zich door actief bij te dragen aan dialooggesprekken, de totstandkoming van de werkgroep Leefbaarheid 2.0 met een onafhankelijke voorzitter en de initiëring van de gesprekken tussen Klein Groningen en een afvaardiging van het bestuur van WEN.

Meer SA!

Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 2 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur gisteren
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32
Afbeelding
Flaeijelfeest met een gouden randje Cultuur 2 okt., 14:10