De beoogde locatie voor mestvergisting in Wijnjewoude
De beoogde locatie voor mestvergisting in Wijnjewoude

Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het college van B en W van de gemeente Opsterland ziet voor zichzelf geen rol als bemiddelaar in het conflict tussen Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) en buurtvereniging Klein Groningen over de mogelijke komst van een centrale mestvergister. 

De buurtvereniging vroeg daar om, nadat de gesprekken tussen beide partijen waren stuk gelopen. WEN en Klein Groningen verschillen al langer van mening over de centrale mestvergister die mogelijk aan de Tolleane wordt gerealiseerd. 

Eerder dit jaar gingen beide partijen toch weer om tafel om te kijken of ze het eens konden worden over het vervolg van het onderzoek naar duurzame energieproductie in Wijnjewoude. 

Klein Groningen stapte uit het overleg bij gebrek aan vertrouwen over de aanpak en wendde zich vervolgens tot het college van B en W met de vraag om bemiddeling en de vraag om geld vrij te maken voor onafhankelijk onderzoek in de route naar een energieneutraal Wijnjewoude.

Het college betreurt dat de gesprekken niet tot een bevredigend resultaat hebben geleid. ‘We hadden de hoop en de verwachting dat deze verschillende overleggen tot een breder draagvlak zouden leiden.’ Het college onderneemt geen nieuwe initiatieven om de gesprekken weer op gang te brengen. 

Het college stelt dat de gemeente Opsterland een formele rol heeft en houdt in het project aardgasvrij Wijnjewoude. De gemeente houdt de voortgang en de verantwoording van het Project Aardgasvrije Wijken in de gaten en besluit over de vergunning van een mono-vergister wanneer deze wordt aangevraagd

Het college ondernam de afgelopen jaren eerder al een bemiddelingsrol op zich door actief bij te dragen aan dialooggesprekken, de totstandkoming van de werkgroep Leefbaarheid 2.0 met een onafhankelijke voorzitter en de initiëring van de gesprekken tussen Klein Groningen en een afvaardiging van het bestuur van WEN.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 11 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 11 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 11 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26