De Meester S. Wijbrandischool in Oudehorne.
De Meester S. Wijbrandischool in Oudehorne. Foto: Renske Woudstra

Wijbrandischool al 100 jaar ‘Uw oogappel’

Nieuws

OUDEHORNE Honderd jaar geleden, net nadat in de wetgeving de gelijkstelling tussen bijzonder en openbaar onderwijs werd vastgelegd, werd in Oudehorne de School met de Bijbel geopend. Veertig jaar later werd de school vernoemd naar haar eerste hoofdmeester: de Meester S. Wijbrandischool. Vrijdag 2 juni viert de school haar eeuwfeest.

Dat er een christelijke school in het dorp kwam, had nogal wat voeten in de aarde. Toen in 1920 de nieuwe schoolwet werd aangenomen, klopte de toen al tien jaar bestaande vereniging voor christelijk onderwijs bij de gemeente aan voor financiering van een schoolgebouw. De aanvraag werd afgewezen, maar na beroep alsnog toegekend. De bouw startte in 1922 en op 1 mei 1923 werd de school geopend.

Bouwbewaking

Ook de bouw kende destijds problemen, vertelt directeur Jan Hendrik Pesman. “De bouw moest destijds bewaakt worden.” In documenten aanwezig bij het Doarpsargyf Ald- en Nijhoarne valt te lezen dat er zich destijds een heuse schoolstrijd lijkt te hebben afgespeeld. De school groeide in haar beginjaren snel, waarop in 1927 een derde lokaal werd bijgebouwd. Na een dip in het leerlingenaantal groeide dat in de jaren zeventig zo hard dat er een vierde lokaal werd bijgebouwd. Het oude schoolgebouw maakte in 1987 plaats voor nieuwbouw, de school  bleef groeien. “We hebben nu zes klassen en maken inmiddels plannen voor een nieuw schoolgebouw in 2028. De prognose is dat het leerlingenaantal de komende jaren minstens stabiel blijft.” 

Vanaf het begin trok de Meester S. Wijbrandischool leerlingen uit de wijde regio. Zo is dat nu ook nog. “We zijn de enige christelijke school in deze streek en hebben dus een breed verzorgingsgebied. De 130 leerlingen komen onder andere uit Katlijk, De Knipe, Mildam tot aan Jubbega.” Ze zijn van alle gezindten, zegt Pesman.

Grote oog

Opvallend is het grote oog op de voorgevel van de school, het huidige logo gebaseerd op Psalm 17: ‘Bewaar mij als Uw oogappel’. “Daar staan we nog steeds voor. Wel willen we het honderdjarig jubileum gebruiken om een nieuw logo te introduceren.” Een logo met eer aan de naamgever en eer aan kinderen als kostbaar bezit. Maar dan in een moderner jasje. Het oude logo heeft inmiddels een mooi plekje gekregen centraal in de hal van de school. Meester Wijbrandi was de stuwende kracht voor christelijk onderwijs in de regio. 

Die identiteit vertaalt zich honderd jaar later nog altijd in de schoolfilosofie. “Naast dat we staan voor het geven van goed onderwijs, vinden we het belangrijk dat er een veilige sfeer is. Dat je met een ander omgaat zoals je zelf behandeld wilt worden.” De christelijke signatuur blijft, de Bijbelverhalen worden verteld met aansluitend gesprekken over bijvoorbeeld wereldgodsdiensten en actualiteiten. “In ons lespakket zoeken we het evenwicht. Los van de grillen van de politiek passen we in wat bij onze school past.”

Eeuwfeest

Komende vrijdag staat de school uitgebreid stil bij het eeuwfeest. ‘s Morgens is het feest voor de 130 leerlingen. Onder leiding van Circus op School maken ze een voorstelling voor de ouders, rond 12.00 uur volgt de onthulling van het nieuwe logo. ‘s Middags is er een reünie met driehonderd reünisten. “De lokalen zijn dan ingericht in jaarvakken, bijvoorbeeld aap-noot-mies in de klas met de oudste oud-leerlingen. Alles goed verzorgd door de reüniecommissie en vrijwilligers.” Om 17.00 uur wordt dan nogmaals het logo onthuld, in bijzijn van nazaten van meester Wijbrandi, waarna tweehonderd gasten aanschuiven voor een maaltijd.

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 12 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 13 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 13 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 13 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10