Hetty Sinnema op De Fûgelhelling.
Hetty Sinnema op De Fûgelhelling. Archieffoto Sa!

De Fûgelhelling hoopt op 1.500 bezoekers op open dag

Nieuws

URETERP Door de vogelgriep was De Fûgelhelling lang voor bezoekers gesloten. Ondanks dat de griep nog niet voorbij is, gaan de deuren van het opvangcentrum zaterdag open voor publiek. Met een paar kleine aanpassingen op het terrein, is de open dag mogelijk.

Het probleem speelt vooral bij soorten vogels waarvan er op de vogelopvang niet zoveel zijn, zoals de kokmeeuw. “Er is een kleine kans dat vogelgriep effect heeft bij ons op de dierenopvang”, stelt beheerder Hetty Sinnema. Vorig jaar was het idee ook al om een open dag te organiseren. Het leek namelijk de goede kant op te gaan wat betreft de vogelgriep. Helaas raakten toen meerdere soorten besmet en moesten we het alsnog afblazen.

De open dag is voor De Fûgelhelling belangrijk. “Veel mensen vragen of ze langs kunnen komen. En wij willen de mensen deelgenoot maken van ons werk. Daarnaast levert het financieel ook iets op”, vertelt Hetty. Er worden wel maatregelen getroffen om het voor iedereen toegankelijk te maken. 

De watervogels worden afgeschermd en op een eigen terrein geplaatst. Bezoekers zijn daar niet welkom. Bij de eendenvijver waar de meeste vogels zijn, is een gedeelte afgesloten. Zodat de vogels rustig hun eigen plekje kunnen opzoeken en de mensen van een afstandje alsnog even kunnen kijken. “Zo kunnen we op een fatsoenlijke manier het meeste laten zien.” Daarnaast zijn er twee ecologen en een preparateur aanwezig. En is er genoeg te doen omtrent activiteiten.

De Fûgelhelling houdt zaterdag rekening met ongeveer 1.500 bezoekers van de open dag. Dat het dit jaar doorgaat is voor werknemers en vrijwilligers waardevol. Daarnaast is het handig om bezoekers de nodige tips mee te geven. “Soms worden dieren gebracht die hier niet thuishoren. Men denkt dat het gevonden dier hulp nodig heeft. Die pakken ze dan op om mee naar huis te nemen. Vervolgens wordt het beestje naar ons gebracht. Maar blijkt dat uiteindelijk onnodig. Daarom is het belangrijk om over ons werk te praten. En dat kan met deze open dag”, legt Hetty uit.

Niet alleen wordt er verteld over de werkzaamheden. De bezoekers kunnen ook zelf ervaringen opdoen. Met bijvoorbeeld een ontdekkingstocht voor alle leeftijden. “Het thema is Expeditie Fûgelhelling. Je kunt daarbij een echte Wildlife Ranger worden. De kinderen kunnen een egel uit het net bevrijden. Of een vleugel aan een vogel verbinden. Dat wordt natuurlijk niet met echte dieren gedaan. Daarvoor hebben we knuffelbeesten.” Het thema wordt voor aankomende jaren ook gebruikt, maar dan met andere opdrachten.

De vogelopvang is er voor dieren die door menselijk handelen in de knoei zijn gekomen. Ze zijn afhankelijk van de dieren die worden gebracht. En de donateurs zorgen voor de belangrijkste geldstroom. Namelijk de kosten voor de dieren en de financiële hulp die ze bieden. “Zij zijn van groot belang. We willen hen graag uitnodigen voor deze open dag. Zo zien ze waar het geld naartoe gaat en wat ze voor ons betekenen. Daarnaast zou het mooi zijn als we op deze manier nieuwe donaties werven.”

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19