Afbeelding

Andries Bouwman voorgedragen als burgemeester Opsterland

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeenteraad van de gemeente Opsterland heeft Andries Bouwman voorgedragen als nieuwe burgemeester. Bouwman (38) is lid van de ChristenUnie en was tot 2022 vier jaar wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel.  

Andries Bouwman woont nu in Leeuwarden. Hij heeft een onderwijsverleden en werkt momenteel als Teamleider Commerciële Economie aan NHL Stenden Hogeschool. Hij is ook actief binnen de ChristenUnie. Zo is Bouwman op dit moment voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie voor het Europees Parlement in 2024.

Na de bekendmaking in was er een live verbinding met de kandidaat-burgemeester. In een eerste reactie richting raadsleden gaf hij aan veel zin te hebben in zijn nieuwe baan. “Er wachten grote uitdagingen.” 

Bareld van der Meer (CDA), voorzitter van de vertrouwenscommissie verwacht dat Andries Bouwman een burgemeester met rust en overzicht zal zijn. “Hij is gedegen en enthousiast en past ook goed bij de organisatorische ontwikkelingen waar Opsterland voor staat.”

De vertrouwenscommissie en haar adviseurs reizen dinsdagavond nog naar Leeuwarden om de nieuwe burgemeester persoonlijk te feliciteren. 

De gemeenteraad kwam dinsdagavond in een besloten vergadering bijeen om het advies van de vertrouwenscommissie te bespreken. Deze commissie heeft de afgelopen tijd in het strikte geheim gesprekken gevoerd met een aantal kandidaten. Er hadden vijftien personen gesolliciteerd op de burgemeesterspost in Opsterland. Na het besloten overleg werd de voordracht in een bijzondere openbare gemeenteraadsvergadering bekend gemaakt. 

De voordracht van de raad is een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken, die op haar beurt deze kandidaat voor benoeming door de Koning voordraagt. Het komt zelden voor dat de minister van de aanbeveling afwijkt. Installatie van de nieuwe burgemeester staat gepland voor 25 september.

In september 2022 ruilde burgemeester Ellen van Selm Opsterland in voor de gemeente Purmerend. Sindsdien heeft Opsterland in Lex Roolvink een waarnemend burgemeester.  

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19