Afbeelding

Andries Bouwman voorgedragen als burgemeester Opsterland

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeenteraad van de gemeente Opsterland heeft Andries Bouwman voorgedragen als nieuwe burgemeester. Bouwman (38) is lid van de ChristenUnie en was tot 2022 vier jaar wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel.  

Andries Bouwman woont nu in Leeuwarden. Hij heeft een onderwijsverleden en werkt momenteel als Teamleider Commerciële Economie aan NHL Stenden Hogeschool. Hij is ook actief binnen de ChristenUnie. Zo is Bouwman op dit moment voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie voor het Europees Parlement in 2024.

Na de bekendmaking in was er een live verbinding met de kandidaat-burgemeester. In een eerste reactie richting raadsleden gaf hij aan veel zin te hebben in zijn nieuwe baan. “Er wachten grote uitdagingen.” 

Bareld van der Meer (CDA), voorzitter van de vertrouwenscommissie verwacht dat Andries Bouwman een burgemeester met rust en overzicht zal zijn. “Hij is gedegen en enthousiast en past ook goed bij de organisatorische ontwikkelingen waar Opsterland voor staat.”

De vertrouwenscommissie en haar adviseurs reizen dinsdagavond nog naar Leeuwarden om de nieuwe burgemeester persoonlijk te feliciteren. 

De gemeenteraad kwam dinsdagavond in een besloten vergadering bijeen om het advies van de vertrouwenscommissie te bespreken. Deze commissie heeft de afgelopen tijd in het strikte geheim gesprekken gevoerd met een aantal kandidaten. Er hadden vijftien personen gesolliciteerd op de burgemeesterspost in Opsterland. Na het besloten overleg werd de voordracht in een bijzondere openbare gemeenteraadsvergadering bekend gemaakt. 

De voordracht van de raad is een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken, die op haar beurt deze kandidaat voor benoeming door de Koning voordraagt. Het komt zelden voor dat de minister van de aanbeveling afwijkt. Installatie van de nieuwe burgemeester staat gepland voor 25 september.

In september 2022 ruilde burgemeester Ellen van Selm Opsterland in voor de gemeente Purmerend. Sindsdien heeft Opsterland in Lex Roolvink een waarnemend burgemeester.  

Meer SA!

Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 10 uur geleden
Jubbega miste tegen Blauw Wit '34 veel kansen.
Beter Jubbega staat met lege handen Sport 13 apr, 21:50
Afbeelding
Wat is dat nou boven Gorredijk? Nieuws 13 apr, 11:51
Martel Tromp: ‘We moeten er zondag tegen Wilper Boys vanaf de aftrap staan. Als we achter komen wordt het lastig de wedstrijd nog om te buigen.”
Bakkeveen gaat voor laatste strohalm Sport 12 apr, 16:15
Meester Marinus vertelt het verhaal van Gerke Numan.
Leerlingen De Treffer staan stil bij oorlog, bevrijding en vrede Algemeen 12 apr, 16:12
Afbeelding
De Vrieswijck fase 2 Column 12 apr, 12:45
Afbeelding
Tennisverening Gorredijk 75 jaar Sport 12 apr, 12:23
Het Fries Symfonie Orkest onder leiding van Gerhart Drijvers.
Weekendtip: Gekooide Vogels door het Fries Symfonie Orkest Cultuur 12 apr, 10:34