Afbeelding

Andries Bouwman voorgedragen als burgemeester Opsterland

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeenteraad van de gemeente Opsterland heeft Andries Bouwman voorgedragen als nieuwe burgemeester. Bouwman (38) is lid van de ChristenUnie en was tot 2022 vier jaar wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel.  

Andries Bouwman woont nu in Leeuwarden. Hij heeft een onderwijsverleden en werkt momenteel als Teamleider Commerciële Economie aan NHL Stenden Hogeschool. Hij is ook actief binnen de ChristenUnie. Zo is Bouwman op dit moment voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie voor het Europees Parlement in 2024.

Na de bekendmaking in was er een live verbinding met de kandidaat-burgemeester. In een eerste reactie richting raadsleden gaf hij aan veel zin te hebben in zijn nieuwe baan. “Er wachten grote uitdagingen.” 

Bareld van der Meer (CDA), voorzitter van de vertrouwenscommissie verwacht dat Andries Bouwman een burgemeester met rust en overzicht zal zijn. “Hij is gedegen en enthousiast en past ook goed bij de organisatorische ontwikkelingen waar Opsterland voor staat.”

De vertrouwenscommissie en haar adviseurs reizen dinsdagavond nog naar Leeuwarden om de nieuwe burgemeester persoonlijk te feliciteren. 

De gemeenteraad kwam dinsdagavond in een besloten vergadering bijeen om het advies van de vertrouwenscommissie te bespreken. Deze commissie heeft de afgelopen tijd in het strikte geheim gesprekken gevoerd met een aantal kandidaten. Er hadden vijftien personen gesolliciteerd op de burgemeesterspost in Opsterland. Na het besloten overleg werd de voordracht in een bijzondere openbare gemeenteraadsvergadering bekend gemaakt. 

De voordracht van de raad is een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken, die op haar beurt deze kandidaat voor benoeming door de Koning voordraagt. Het komt zelden voor dat de minister van de aanbeveling afwijkt. Installatie van de nieuwe burgemeester staat gepland voor 25 september.

In september 2022 ruilde burgemeester Ellen van Selm Opsterland in voor de gemeente Purmerend. Sindsdien heeft Opsterland in Lex Roolvink een waarnemend burgemeester.  

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 9 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 9 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 9 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26