De 5 km-route van de Avondvierdaagse liep over het Kerkepad.
De 5 km-route van de Avondvierdaagse liep over het Kerkepad. Foto: Renske Woudstra

Vier avonden lekker samen bewegen

Nieuws

GORREDIJK Wat lekkers mee en dan wandelen. De drie tienjarige vriendinnen Doutzen, Laura en Berber staan maandagavond klaar voor het wandelen van tien kilometer op de eerste dag van de Avond4daagse in Gorredijk. Onderweg lekker kletsen en ondertussen kijken naar het mooie landschap, verwacht Laura. 


dj Arne.

Het is druk op het plein voor De Skâns, dj Arne voorziet de wandelaars van een lekker muziekje. Bij de grote, blauwe Albert Heijnvlaggen krijgen de wandelaars een rugzakje mee, gevuld met drinken en wat lekkers. “Want sport en bewegen hebben wij hoog in het vaandel staan”, zegt Pieter Bijlsma die samen met dochter Mirjam en supermarktmanager Edwin van Opzeeland de rugtasjes uitdeelt. Klokslag zes uur vertrekken de deelnemers voor een rondje van tien kilometer richting Lippenhuizen. Een half uur later start de vijf kilometer. Vader Berend en zoon Tieme lopen samen de korte route. “Leuk, dan bin je der even út”, zegt Berend. Het is zijn dertiende Avondvierdaagse. “Ik rin foar it earst sûnt jierren wer mei. Tieme woe graach en mem stiet as frijwilliger ûnderweis.”


Tieme en Berend.

Binnen in De Skâns loopt de organisatietrein gesmeerd. Een enkele deelnemer schrijft nog in, de laatste startkaarten worden gestempeld. Dit jaar is het anders dan voorgaande edities, vertelt Ester Stolk van de organisatie. “Voorheen regelden de ouderraden van de scholen de startlijsten voor deelnemers van hun school. Hierop gaven ze aan voor de hoeveelste keer een kind meeliep, in verband met de medailles. En dan startten ze als groep. De ouderraden van twee scholen hebben echter aangegeven deze verantwoordelijkheid niet meer te willen dragen. Dus dit jaar schrijft iedereen zelf in en haalt iedereen op de laatste dag zelf de medaille op. Maar dat stroomlijnen we wel.” 

Nieuw dit jaar is ook de spaaractie bij Albert Heijn Gorredijk. “De supermarkt heeft ons zelf benaderd, ze wilden graag iets doen voor de Avondvierdaagse. Toen zijn we gaan praten en hebben gezegd dat we graag willen dat meedoen laagdrempelig wordt. Toen kwam Albert Heijn met het voorstel om te sparen voor vouchers.” Met een volle spaarkaart kregen deelnemers vier euro korting op de startkaart die zes euro kost. Ruwweg 320 deelnemers verschenen maandagavond aan de start, het merendeel voor de afstand van vijf kilometer. Op donderdag, de slotavond, komen hier nog zo’n 25 deelnemers bij die één dag lopen. Het totaal is meer dan vorig jaar en valt niet tegen, vindt Ester. “Vorig jaar hadden we een lastige start, de loop was er wat uit na corona. Voor corona hadden we wel vijfhonderd lopers.”

Het is lastig om de organisatie in de steigers te houden. “Volgend jaar blijven we met z’n drieën over. We zijn heel hard op zoek naar versterking.” Zelf kwam Ester tien jaar geleden in de organisatie van de Avondvierdaagse. “Ik had gelopen met mijn dochter en toen stond er een oproep in de krant. We hebben een leuke groep en een goed draaiboek.” Meedraaien in de organisatie is op zich niet veel werk, verzekert Ester. “Maar het zou mooi zijn als we weer met wat meer mensen kunnen draaien zodat iedereen een kleinere taak heeft. Zoals bijvoorbeeld contact met sponsoren, vrijwilligers mailen en routes uitzetten.” Belangstellenden kunnen zich melden via avdgorredijk@gmail.com


Klaske en Hilly stempelen de kaarten bij Terwispel

Ondertussen zijn de wandelaars van de tien kilometer alweer bijna terug in Gorredijk. Op een bankje langs de vaart in Terwispel, lekker in het zonnetje, wachten stempelaars Klaske en Hilly de groep op. Stevig stappend komt de eerste wandelaar door. En daar verderop nog twee. Veel verschillende wandeltempo’s, constateert Hilly. Na de stevige doorstappers komt een grotere groep in zicht. Hollend maken een paar jongens zich los van de groep. “Kom mar hjir, krijst in stempel.”

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19