De burgemeestersketen van Opsterland
De burgemeestersketen van Opsterland

Vijftien kandidaten voor Opsterland

Nieuws

BEETSTERZWAAG Vijftien gegadigden hebben zich gemeld voor de burgemeestersvacature in Opsterland. Het gaat om zeven vrouwen en acht mannen, zo maakte de provincie Fryslân zaterdag bekend.

De kandidaten verschillen in leeftijd. Drie zijn jonger dan veertig, één is tussen de veertig en vijftig jaar oud, acht tussen de vijftig en zestig en drie kandidaten zijn boven de zestig. 

De meeste kandidaten (vijf) zijn partijloos. Drie behoren tot de VVD. CDA, D66 en de ChristenUnie zijn elk door twee personen vertegenwoordigd. GroenLinks sluit de rij met één kandidaat.

De nieuwe door de Kroon te benoemen burgemeester is de opvolger van Ellen van Selm die in september vorig jaar benoemd werd in Purmerend. Sindsdien is Lex Roolvink waarnemend burgemeester in Opsterland.

De kandidaten zijn door Commissaris van de Koning Arno Brok met de vertrouwenscommissie uit de Opsterlandse gemeenteraad besproken. In goed overleg is een gemeenschappelijke selectie gemaakt.

De vertrouwenscommissie spreekt met de geselecteerde kandidaten en brengt verslag uit aan de gemeenteraad, voorzien van een conceptaanbeveling. De raad beslist uiteindelijk welke twee kandidaten op de aanbeveling komen te staan en in welke volgorde.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties volgt in haar voordracht aan de Kroon in beginsel de aanbeveling van de raad. De Kroon benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester per Koninklijk Besluit.

De verwachting is dat de nieuwe burgemeester in september geïnstalleerd wordt.

Meer SA!

Afbeelding
Nooit weer je sleutels verliezen met deze tips Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Daniel Dijkstra over toekomst lokale omroep Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Open Dag Zorgboerderij De Ripen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Doelleazen en Gaatze Bosma in feesttent Hemrik Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Grote namen geven De Skâns vertrouwen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Dames de Sweach winnen KNVB beker Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Tips om energie te besparen op verwarmen woning Ingezonden 5 jun., 22:03