nieuwbouw gemaal tussen Gorredijk en Terwispel
nieuwbouw gemaal tussen Gorredijk en Terwispel Foto: Wetterskip Fryslân

Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk

Nieuws

GORREDIJK Wetterskip Fryslân werkt momenteel aan de vervanging van twee gemalen in Gorredijk en Terwispel. De nieuwe visvriendelijke gemalen vervangen twee oudere gemalen die dateren uit de jaren zeventig. 

De twee gemalen zorgen ervoor dat de inwoners van Terwispel en Gorredijk en omgeving droge voeten houden. Met de sloop en nieuwbouw van de gemalen is een investering van ruim twee miljoen euro gemoeid.

Gemaal Terwispel

Gemaal Terwispel staat, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, in Gorredijk tussen het Skeanpaed en Wetterwille aan de noordrand van bedrijventerrein Overtoom. Het gemaal zorgt voor de afwatering van het grootste deel van de bebouwde kom van Gorredijk en de gronden ten noorden van het dorp. Het nieuwe gemaal wordt achter het oude, te slopen gemaal gebouwd en kan 37 kuub (37.000 liter) water per minuut verpompen. Het gemaal krijgt een vijzel en een automatische krooshekreiniger om drijvend vuil en (riet)maaisel te verwijderen.

Gemaal Kolderveen 

Gemaal Kolderveen staat ten noorden van Terwispel aan de oostkant van de Nije Feart aan het zandpad Kolderveen. Het zorgt voor de afwatering van het gebied ten noorden van Terwispel tot aan natuurgebied Van Oordt’s Mersken. De pompcapaciteit van het nieuwe gemaal blijft gelijk aan die van het oude gemaal: 20 kuub (20.000 liter) water per minuut. Het nieuwe gemaal krijgt een betonput waarin de pomp wordt geplaatst. Het water wordt straks via een buis onder het zandpad naar een nieuwe uitstroomput in de oever van de Nije Feart gepompt.


Het nieuwe gemaal in aanbouw aan Kolderveen bij Terwispel - Foto: Wetterkip Fryslân

Visvriendelijk

Beide gemalen worden visvriendelijk. Vissen kunnen straks ongeschonden van de polder naar de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) zwemmen. De vorm van de vijzel van gemaal Terwispel is speciaal voor vissen aangepast. Gemaal Kolderveen krijgt een visvriendelijke pomp met een grotere opening en een aangepaste vorm. Ook start de pomp van dit gemaal met een laag toerental op. Zo kunnen vissen op tijd wegzwemmen van de pomp. 

Nieuwbouw

Aannemer Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk voert de werkzaamheden uit. De meeste onderdelen van het nieuwe gemaal Kolderveen worden als prefab-delen aangevoerd en ter plaatse in elkaar gezet. Hierdoor is de bouwperiode op de locatie zelf korter dan bij traditionele bouw. Ook zijn er minder verkeersbewegingen nodig over het zandpad Kolderveen. Gemaal Terwispel wordt wel helemaal ter plaatse opgebouwd. Voor dit vijzelgemaal is een grotere betonconstructie nodig die beter op de bouwlocatie zelf gestort kan worden.

Planning

De werkzaamheden duren ruim een half jaar. De nieuwe gemalen zijn naar verwachting in juli dit jaar klaar voor gebruik.

1000 gemalen

Gemalen Kolderveen en Terwispel maken deel uit van een netwerk van bijna duizend gemalen, 5.400 stuwen en ongeveer vijfduizend inlaten in het werkgebied van Wetterskip Fryslân. Die zorgen samen voor het gewenste waterpeil in sloten, kanalen en meren. 

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 4 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19