Afbeelding
Foto: Nederlands Fotomuseum

Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers

Nieuws

Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers

Beetsterzwaag In de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 100.000 dienstplichtigen naar Nederlands-Indië gestuurd om daar te vechten tegen Indonesiërs die streden voor hun onafhankelijkheid. 

Naar schatting 4.000 tot 6.000 van hen weigerden. De Nederlandse overheid nam dat hoog op. De weigeraars werden gevangengenomen en overgebracht naar het Depot Nazending Onafhankelijkheidsoorlog Nederlands-Indië in Schoonhoven. 

In een uitzending van Andere Tijden verklaarde luitenant Koos van Kaam dat hier opvallend veel Friezen bij waren. De weigeraars kregen gevangenisstraffen van vaak meerdere jaren, onder andere in Nieuwersluis. Gratie werd nooit verleend en na hun straf moesten ze vaak nog lang gedwongen in werkkampen aan de slag. 

Anderen doken onder om uit handen van de overheid te blijven. Joost van Bodegom uit Beetsterzwaag wil graag aandacht voor deze vergeten groep. “Het zijn geen misdadigers maar helden. Dat geldt ook voor hen die deze jongens onderduik boden.” In februari vorig jaar verscheen het wetenschappelijk rapport ‘Over de Grens’, over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. “Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het is tijd voor eerherstel voor deze mensen.” 

Van Bodegom weet dat de meeste van deze weigeraars voor hun leven zijn getekend door hoe ze toen zijn behandeld. “Hun levens zijn vergald. Een baan bij de overheid was bijvoorbeeld niet mogelijk.” Ook het feit dat degenen die de weigeraars onderduik boden, zijn gestraft, steekt Van Bodegom. “Er zijn mensen bij die Joodse gezinnen door de oorlog hebben geholpen en nadien dus vast hebben gezeten. Onbegrijpelijk.” 

Van Bodegom en Sa! zijn op zoek naar verhalen over deze mensen. Wie waren het? Waarom weigerden ze? Waarom boden ze onderduik? En wat heeft de gang van zaken met hen gedaan in de rest van hun leven? Ze zijn vaak zelf niet meer in leven, maar ook kinderen en kleinkinderen van deze weigeraars worden opgeroepen om hun verhalen te delen. Reageren kan via redactie@sa24.nl.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 7 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 7 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 7 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26