Aanwezigen bij de opening kijken nieuwsgierig wat er allemaal te lezen is op de informatiezuil.
Aanwezigen bij de opening kijken nieuwsgierig wat er allemaal te lezen is op de informatiezuil. Foto: Anneke Lukkes

Jubbega nu ook Toeristisch Overstappunt

Nieuws

JUBBEGA Wethouder Hedwich Rinkes van de gemeente Heerenveen opende dinsdag een Toeristisch Overstappunt (TOP) bij De Kompenije in Jubbega. Dennis van Linde, voorzitter van ondernemersvereniging HNI assisteerde haar daarbij.

Een TOP is een centraal gelegen punt met parkeermogelijkheid dichtbij horeca, op een knooppunt van wandel- en fietsroutes. Een plek om te starten met het verkennen van de omgeving.

Verhalenverteller Willem van der Vlugt nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van Jobbegea en omgeving, vooral in de grote verschillen tussen rijk en arm. De wijkenstructuur van Jubbega tot Bontebok is een blijvende en unieke landschappelijke herinnering aan de turfwinning. Het gebied wordt doorsneden door de zogenaamde wijken, slootjes en kanalen, in het verleden gegraven voor de turfwinning. Na de afgraving van het veen kreeg de natuur de mogelijkheid om zich langzaam maar zeker te herstellen.

Door het verhaal over de omgeving te vertellen, krijgen toeristen en recreanten een verdieping mee. Om het landschap niet alleen te zien, maar ook beter te beleven, zo is de gedachte. Dichteres Marije Roorda schreef speciaal voor deze locatie het gedicht ‘Jobbegea’, Dat op de zuil van de TOP-locatie is afgedrukt.

Een TOP is volgens de initiatiefnemers een verrijking voor de promotie van het dorp en kwam mede tot stand als onderdeel van de Centrumvisie.

De TOP in Jubbega is de tweede TOP in de gemeente Heerenveen. Er volgen nog twee, namelijk in Aldeboarn en een super-TOP in Akkrum. Er zijn al meerdere TOP’s in Zuidoost Friesland gerealiseerd, waaronder in Nij Beets, Beetsterzwaag-Olterterp, De Veenhoop en recreatiegebied De Heide in Heerenveen.

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 7 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws gisteren
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35