Aanwezigen bij de opening kijken nieuwsgierig wat er allemaal te lezen is op de informatiezuil.
Aanwezigen bij de opening kijken nieuwsgierig wat er allemaal te lezen is op de informatiezuil. Foto: Anneke Lukkes

Jubbega nu ook Toeristisch Overstappunt

Nieuws

JUBBEGA Wethouder Hedwich Rinkes van de gemeente Heerenveen opende dinsdag een Toeristisch Overstappunt (TOP) bij De Kompenije in Jubbega. Dennis van Linde, voorzitter van ondernemersvereniging HNI assisteerde haar daarbij.

Een TOP is een centraal gelegen punt met parkeermogelijkheid dichtbij horeca, op een knooppunt van wandel- en fietsroutes. Een plek om te starten met het verkennen van de omgeving.

Verhalenverteller Willem van der Vlugt nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van Jobbegea en omgeving, vooral in de grote verschillen tussen rijk en arm. De wijkenstructuur van Jubbega tot Bontebok is een blijvende en unieke landschappelijke herinnering aan de turfwinning. Het gebied wordt doorsneden door de zogenaamde wijken, slootjes en kanalen, in het verleden gegraven voor de turfwinning. Na de afgraving van het veen kreeg de natuur de mogelijkheid om zich langzaam maar zeker te herstellen.

Door het verhaal over de omgeving te vertellen, krijgen toeristen en recreanten een verdieping mee. Om het landschap niet alleen te zien, maar ook beter te beleven, zo is de gedachte. Dichteres Marije Roorda schreef speciaal voor deze locatie het gedicht ‘Jobbegea’, Dat op de zuil van de TOP-locatie is afgedrukt.

Een TOP is volgens de initiatiefnemers een verrijking voor de promotie van het dorp en kwam mede tot stand als onderdeel van de Centrumvisie.

De TOP in Jubbega is de tweede TOP in de gemeente Heerenveen. Er volgen nog twee, namelijk in Aldeboarn en een super-TOP in Akkrum. Er zijn al meerdere TOP’s in Zuidoost Friesland gerealiseerd, waaronder in Nij Beets, Beetsterzwaag-Olterterp, De Veenhoop en recreatiegebied De Heide in Heerenveen.

Meer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18