Smullen op De Skâns in Frieschepalen.
Smullen op De Skâns in Frieschepalen. Foto: Julia van der Werf

Pannenkoeken voor jong en oud op De Skâns

Nieuws

FRIESCHEPALEN Openbare Daltonschool de Skans in Frieschepalen vierde donderdag de Nationale Pannenkoekdag. De naam zegt het al: kinderen bakken pannenkoeken voor ouderen. Voor de gezelligheid, de verbinding met elkaar maar vooral omdat het lekker is. 

Donderdagochtend is het druk op De Skâns. Pakes, beppes, oma’s en opa’s komen langs om gezellig met de kinderen een spelletje te doen. De bedoeling is dat ouderen deze zelf meenemen. “Het is leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen en ouderen hierop reageren. Het doel met zo’n dag is met elkaar verbinden. Dat lukt op deze manier”, vertelt directeur Peter Postma.

Naast het organiseren van de Pannenkoekdag, heeft de activiteit voor De Skâns ook nog een ander belangrijk doel. “We willen laten zien wie we zijn en waar we voor staan. Bij ons op school is iedereen welkom. Zo creëer je een stukje zichtbaarheid.” Dat is nodig voor De Skâns, want de school telt zo’n vijftig leerlingen. Er wordt veel aandacht besteed aan burgerschap. Zo kan de school blijven bestaan.

“Kleinschalig is onze kracht. Wij kennen onze leerlingen echt. Om ons heen zie je veel scholen die samensmelten. Wij vinden het belangrijk om erkend te worden als kleine, openbare school.” Dat zorgt voor veel leerlingen uit omliggende plaatsen die hier naartoe komen.


Jong en oud komt samen om een potje Beverbende te spelen. - Foto: Julia van der Werf

De openbare Daltonschool heeft Stichting vrienden voor De Skâns als financieel draagvlak. “Wij hebben als kleine school veel steun aan de stichting. Ze denken mee en zijn proactief. Zij maken het bijvoorbeeld mogelijk om binnenkort naar het Rijksmuseum te gaan. Het enige wat nog ontbreekt is een geschikte datum.”

De ochtend is bijna voorbij. Maar het lekkerste van de dag moet nog komen. Alle ouderen en kinderen zitten klaar. De tafels zijn gedekt. De pannenkoeken worden uitgedeeld. Zodra deze op het bord ligt, wordt er een dikke laag stroop opgesmeerd. Dat geldt niet voor iedereen. “Wij zijn de poedersuikertafel!” klinkt het uit de hoek van de klas. Vier meiden zitten met smart te wachten totdat ze hun pannenkoek kunnen bedekken met een hele hoop poedersuiker.

Ze waren op De Skâns een dag eerder dan de officiële zestiende editie van de Nationale Pannenkoekdag die op vrijdag in de agenda stond.


Een potje sjoelen met pake. -  Foto: Julia van der Werf

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 14 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 14 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 14 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26