Maarten Simmelink (rechts) overhandigt de symbolische afvalprikstok aan Wietse Bosma.
Maarten Simmelink (rechts) overhandigt de symbolische afvalprikstok aan Wietse Bosma. Renske Woudstra

In Langezwaag himmelen jong en oud

Nieuws

LANGEZWAAG Wat ze zoal vonden? Vuurwerk, een plastic komkommer, een cola-beerenburgblikje. Het korte tochtje van school naar de ingang van het dorp levert al heel wat op. Vorige week droegen de leerlingen van basisschool It Aventoer het opruimen van zwerfafval in het buitengebied over aan de pas opgerichte Himmelploech Langsweagen.

Vorige week was het de Week van de AfvalHelden, een mooie gelegenheid om de helden van Langezwaag in het zonnetje te zetten, zegt Marieke Tiekink van gemeente Opsterland. “We hebben dan zelf wel geen afvalhelden op vuilniswagens, want dat doet Omrin, maar de zwerfvuilruimers zijn voor ons de AfvalHelden.” 

Bewuster

Al sinds september 2021 trekken de kinderen van It Aventoer er zo’n vijf keer per jaar met grijpstokken op uit om zwerfvuil in Langezwaag op te ruimen. En dat blijft ook zo, zegt directeur Maarten Simmelink. “Want dat maakt de kinderen bewuster van het afval en de gevolgen daarvan.” Na de fusie met de school uit Luxwoude is deze activiteit opnieuw bekeken en dat heeft geresulteerd in een ietwat andere aanpak. De school startte met zwerfvuilruimen als alternatief voor het ophalen van oud papier, vertelt toenmalig lid van de oudercommissie en initiatiefnemer van het opruimen van zwerfvuil, Bareld van der Meer.

Vast prik was dat de leerlingen, vanaf groep 4, op vrijdagmiddag het zwerfvuil ruimden binnen de bebouwde kom. De ouders gingen dan ’s avonds op pad in het buitengebied. Wat nu verandert, is dat het buitengebied wordt overgenomen door Himmelploech Langsweagen. Om de inzet van de kinderen te belonen, was er vorige week donderdagmiddag een feestelijke kick-off met de overhandiging van een speciale zwerfvuilprikstok aan Wietse Bosma van Himmelploech Langsweagen. 

Ook wethouder Rob Jonkman kwam langs. “Super dat jullie dit doen.” Hij wilde graag van de leerlingen weten wie van hen de grootste afvalheld is? Daar kwamen ze onderling niet uit. Een kleine quiz moest uitsluitsel geven. Jonkman stelde vooral vragen over hoelang het duurt voor bepaalde materialen in het milieu vergaan. 


Wedstrijdje ‘wie is de afvalheld’ olv wethouder Rob Jonkman. - Renske Woudstra

Hoelang?

En dan wordt het nadenken voor de kids, want hoelang duurt het bijvoorbeeld voordat een weggegooide krant helemaal weg is? Is dat korter of langer dan drie weken? Die was makkelijk; allemaal kiezen ze voor korter. “Jullie zijn geweldig!” De kartonnen drinkbeker, een sigarettenpeuk, bananenschil, plastic flesje, aluminium blikje; wie het goede antwoord leverde, mocht door naar de volgende vraag. Laatste vraag: “Hoelang duurt het voor een glazen fles helemaal weg is? Is dat 10, 20, 30 of 50 jaar of helemaal nooit?” 

Nog zo’n 25 leerlingen zijn over, en verhip, allemaal weten ze het goede antwoord: nooit. “Echt, jullie zijn briljant.” Want die glazen fles vergaat niet. Nog steeds geen winnaar dus. “Nu doe ik nog een allerallerlaatste vraag. Ik wil van jullie weten hoeveel jaar een plastic frisdrankflesje erover doet om te verdwijnen.” De antwoorden variëren van vijftien jaar tot vijfhonderd jaar. “Jij hebt gewonnen”, zegt de wethouder en wijst Mirre aan die koos voor de vijfhonderd jaar. “Want plastic vergaat nooit.”

Prikstok

En dan overhandigt Maarten Simmelink de met vlaggen versierde symbolische prikstok aan Wietse Bosma. Hij is Mienskipskaptein Langezwaag voor 1 Miljoen Mini Missies, een initiatief dat mensen inspireert en motiveert om lokale bewonersinitiatieven te starten. “Fan dêrút ha ik de Himmelploech oppakt”, zegt Bosma. Drie zwerfvuilruimers hebben zich inmiddels aangemeld voor de ploeg. “We ha in oprop dien yn de doarpskrante en dogge dat aanst mei de jierfergadering fan Pleatslik Belang nochri

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 17 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 17 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 18 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 20 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 17 apr, 17:03
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20