Monique Wiersma en Anne-Jan Machiela aan het schilderen bij hsv Vooruit
Monique Wiersma en Anne-Jan Machiela aan het schilderen bij hsv Vooruit

NLdoet: HSV Vooruit

Nieuws

JUBBEGA Eigenlijk hadden ze ook graag buiten aan het clubgebouw willen werken, maar op de sneeuw hadden ze vrijdag bij hondensportvereniging Vooruit niet gerekend. Gelukkig zijn er binnen in het kader van NLdoet ook nog genoeg klusjes te doen.

De tafel is al gedekt. Anne-Jan Machiela en Monique Wiersma maken hun verfbakje leeg. Het eerste deel van de wanden van het clubgebouw aan de Zwanenburgreed is inmiddels van kleur veranderd. “Ik tink dat it noch wol in kear moat”, oordeelt Sjors Jonker. “It dekt eins net goed genôch.” Eerst maar even pauze. 

Vier leden van Vooruit zijn op vrijdag aan het werk. Op zaterdag volgen er nog vier leden. Dan heeft ook het hele ledenbestand de handen uit de mouwen gestoken. “Wy ha ek wol ris fyftjin leden hân”, vertelt Janette Machiela. “Mar jeugd komt der eins sawat net by. Mear as acht leden binne der no net.”

De hondensport is een tijdrovende hobby. Je doet het er niet even bij. Iedere zondag trainen ze op het terrein. Janette heeft een Mechelse herder, Anne-Jan en Monique een Duitse herder. Sjors heeft geen hond meer. 

Maar hij is als pakwerker bij de club actief. Dat is de man die met een beschermde arm de bijtende honden opvangt. “Se binne sa traind dat se allinnich yn de earm bite. Dat is hiel wat oars as plysjehûnen. Dan ha je in hiel pak oan en sitte je ûnder de blauwe plakken. Dat ha ik ek wol dien, mar dêr hie ik gau myn nocht fan.”

De hondensport heeft niets met het africhten van politiehonden te maken. Dat is voor anderen. De werkhonden bij Vooruit worden getraind op drie onderdelen. Allereerst is er het speuren waarbij de honden een spoor naar een voorwerp moeten volgen. 


HSV Vooruit aan de Zwanenburgreed in Jubbega 

Een keurmeester kijkt hoe snel ze dat doen, maar ook de techniek speelt een rol. Het tweede deel van de wedstrijden bestaat uit het samenspel tussen eigenaar en hond, het appèl. Een stukje dressuur waarin de honden een vergelijkbaar parcours moeten afleggen. 

Het derde onderdeel is met de pakwerkers. De honden speuren de pakwerkers op, blaffen wanneer dat is gedaan. Als de pakwerker dan op de vlucht gaat mogen ze ‘aanvallen.’ Het is een internationale sport met landelijke wedstrijden. Vorig jaar was het NK in het Brabantse Schijndel. “Wy meitsje wol kilometers.” 

Het is niet alleen het toernooi zelf, maar de honden en hun begeleiders kijken ook voorafgaand al een keer om het terrein te verkennen. Zo komen er nu ook al honden met hun begeleiders naar Jubbega in opmaat naar de districtswedstrijd die daar op 30 april wordt gehouden. De hondensport is dus ook heel wat anders dan het trainen van puppies, als is dat bij Vooruit wel mogelijk. Anne-Jan: “Wy wurkje echt mei wurkhûnen. Folle herders, mar ek Dobermann en Bouviers.” 

Het blijft buiten wit, de buitenklusjes blijven liggen. De mannen wilden trespaplaten langs de onderrand van het clubgebouw plaatsen. “Wy ha ôfkeurde reklaebuorden krigen om dêr foar te brûken. Dat komt noch wol Binnendoar is der genôch te dwaan. Dêr komme wy yn dy twa dagen net trochhinne.”

Meer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18