Halbe Boersma, Sierd Moll en Annelies Atsma.
Halbe Boersma, Sierd Moll en Annelies Atsma. Foto: Siebe Kuipers

Yn Petear mei.... Makelaars (video)

Nieuws

GORREDIJK De sfeer op de woningmarkt is omgeslagen, zo ervaren makelaars. In een uitgebreid online gesprek vertellen Sierd Moll (Sierd Moll Makelaardij Gorredijk), Halbe Boersma (Varwijk & Sibma Ureterp) en Annelies Atsma (Makelaardij Gorredijk) over hun ervaringen op dit moment. 

Over de ontwikkelingen in de prijzen en het aanbod. Over de verwachtingen van kopers en verkopers. Over de de invloed van energieverbruik op de verkoopbaarheid van de woningen. En over de krapte die er voor sommige doelgroepen, zoals starters en ouderen, nog is. 


Het algemene gevoel: er is meer ruimte voor gesprek, voor onderhandeling. En meer ruimte om beter na te denken. Tegelijkertijd biedt de huidige markt nog volop uitdagingen. 

Sa! en wonen

Wonen blijft de gemoederen bezighouden. En dat is ook logisch met alle actuele ontwikkelingen en het voor sommige doelgroepen uitblijven van voldoende aanbod aan woningen. Reden voor Sa! om de komende weken dieper in te gaan op ontwikkelingen rond de woningmarkt. 

Wat staat er de komende weken nog meer op stapel? We brengen de ontwikkelingen in beeld van actuele woningbouwprojecten die in de verschillende dorpen spelen. Projecten waar Sa! de afgelopen jaren al vaker over schreef, maar ook nieuwe projecten voor specifieke doelgroepen. Hoe staat het ervoor met deze projecten en wat zijn de nog te nemen hobbels? 

De nieuwbouwprojecten van woningen staan onder druk. De kosten stijgen, terwijl aspirant-kopers minder te besteden hebben. Elders in het land worden nieuwbouwprojecten al stilgelegd, terwijl er nog steeds gebrek is aan woningen. Plannenmakers krijgen te maken met personeelskrapte op gemeentehuizen en bij adviesbureaus, waardoor vergunningen en aanpassingen van bestemmingsplannen vertraging oplopen. 

Ook zijn er effecten merkbaar van aangescherpte regels als gevolg van gerechtelijke stikstofuitspraken. Bovendien heeft het zogenaamde Didam-arrest invloed op de voortgang van projecten.  

Sa! besteedt de komende weken ook aandacht aan de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. Wat betekenen de hogere hypotheekrentes en de aangepaste regelgeving voor de hoogte van de hypotheken die mensen kunnen krijgen. Ook verschillende vormen van financiering van de verduurzaming van woningen komen aan bod. Wat is er zoal mogelijk wanneer het geld voor deze investeringen niet direct voorhanden is? 

Het gaat op deze themapagina’s niet alleen over koopwoningen, ook de ontwikkelingen op de huurmarkt en het beleid van woningcorporaties komen aan bod. Verder brengt Sa! een paar voorbeelden van een creatieve invulling van bestaande gebouwen die eerder een andere bestemming hadden.

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 13 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 13 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 14 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 17 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 17 apr, 17:03
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20