Commissaris van de Koning Arno Brok ontvangt de profielschets van Bareld van der Meer, voorzitter van de vertrouwenscommissie.
Commissaris van de Koning Arno Brok ontvangt de profielschets van Bareld van der Meer, voorzitter van de vertrouwenscommissie. Foto: Sietse de Boer

Opsterland zoekt ‘oanjager en ferbiner’ als burgemeester

Nieuws

BEETSTERZWAAG De nieuwe Opsterlandse burgemeester moet betrokken, daadkrachtig, mensgericht, betrouwbaar en een verbinder zijn. Dat vinden de 161 Opsterlanders die meedachten met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad. 

Maandagavond nam Commissaris van de Koning Arno Brok in de raadzaal de profielschets voor de nieuwe burgemeester in ontvangst. In zijn toelichting vatte Bareld van der Meer, voorzitter van de vertrouwenscommissie, de wensen samen. 

Opsterland zoekt een onafhankelijke verbinder in hart en nieren. Iemand die stressbestendig de koers uitzet, maar ook koers houdt. Iemand die past bij het Opsterlandse motto van oog voor elkaar en houdt van transparantie. “Oer wat we dogge, hoe’t wy it dogge en ek wat wy net dogge.” Brok sprak gekscherend al over de ideale schoonzoon of schoondochter en probeerde de wensen een beetje aan te scherpen. 

Beheersing van het Frysk is een wens, maar geen selectiecriterium zo hoorde hij. Maar de nieuwe burgemeester moet zich wel het Frysk eigen maken, het liefst een beetje meer dan passief. De burgemeester moet geen vijfde wethouder willen zijn, maar de huidige ervaren wethouders helpen met reflecteren op eigen handelen. Bestuurlijke ervaring is een pré, maar een zij-instromer mag ook solliciteren.

De vertrouwenscommissie zoekt de beste kandidaat, diversiteit speelt geen rol. De Commissaris zet nu de procedure in werking, de vacature verschijnt deze of volgende week in de Staatscourant. Sollicitanten hebben dan drie weken om te solliciteren. De vertrouwenscommissie voert dan sollicitatiegesprekken met geselecteerde kandidaten. 

De vertrouwenscommissie bestaat uit alle fractievoorzitters met uitzondering van FNP’er Harm de Jong. “Alles moat oerdei en dat kin ik net kombinearje mei myn wurk.” 

Volgens Brok is de planning om de nieuwe door de Kroon benoemde burgemeester op 25 september te installeren. Opsterland zoekt een opvolger van Ellen van Selm die Opsterland verruilde voor de gemeente Purmerend. Lex Roolvink neemt de burgemeesterspositie in Opsterland nu waar.

Meer SA!

Afbeelding
Brandbrief Tsjingas over gaswinning Nij Beets Nieuws 10 uur geleden
Jan Loman (1918-2006).
Een zomer lang Jan Loman Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Steunt van Rabobank voor accommodatie De Sweach Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Zadenbieb in maart weer open Nieuws 15 uur geleden
Trainer Robert Spoelstra zag zijn elftal dik verdiend winnen in de de topper tegen Blauw Rood '20
Tijnje haalt uit in topper en wint met 6-1 Sport 25 feb, 17:00
Afbeelding
Recordaantal deelnemers voor Acht van Langezwaag Sport 25 feb, 13:42
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 25 feb, 11:24
Auke Linstra scoorde voor ODV in de derby tegen Waskemeer.
ODV wint derby tegen Waskemeer Sport 24 feb, 17:57