Impressie Van Manen en Zwart Architecten
Impressie Van Manen en Zwart Architecten

Tientallen voorinschrijvingen appartementen Beetsterzwaag

Nieuws

BEETSTERZWAAG Zo’n honderdvijftig belangstellenden kwamen donderdagavond naar It Buorskip om een impressie te krijgen van het plan met veertig appartementen aan de oostelijke entree van de Hoofdstraat van Beetsterzwaag. 

Onder de aanwezigen waren veel serieuze belangstellenden, de avond leverde veertig voorinschrijvingen op. Maar er waren ook volop Sweachsters die vooral nieuwsgierig waren naar het te verrijzen appartementencomplex in hun dorp. Er was geen centrale presentatie van het plan. Naast een op groot scherm getoonde video, waren medewerkers van Dijkstra Draisma, de bouwgroep die de appartementen gaat realiseren, aanwezig om vragen te beantwoorden. Dat was voor sommigen reden om vrij vlot weer te vertrekken. “We hiene op in presintaasje rekkene.” 

Het bouwplan dat deels op de locatie van het voormalig woonhuis en atelier van kunstenaar Jan Loman wordt gerealiseerd, leidde de afgelopen maanden tot protesten van Sweachsters die het karakteristieke pand ter nagedachtenis aan Loman willen behouden. Maar donderdag waren er geen negatieve geluiden te horen.

“Ik hoop wol dat se it plan mei respekt foar de Haadstrjitte útfiere”, zegt Wiebe van der Vliet, die als enige bij naam genoemd wil worden. “Der moat dochs in kear wat barre, je kinne it âlde net altyd behâlde.” 

Zijn eerste indruk is overwegend positief. “It eaget allinnich wol hiel modern, mar mei sa’n presintaasje krije je nea in júst byld. Hokker brûke se bygelyks. Pas as it gebou der stiet, kin je echt in oardiel jaan.”

Naast het Lomanhuis moeten ten gunste van het appartementencomplex ook de voormalige schoolmeesterwoning en de voormalige Tolmangarage wijken. Geen overbodige luxe laat één van de aanwezigen weten. “It knapt der wol fan op, want it is no gjin visitekaartsje foar de Sweach. It is in grutte troep.” De oude gebouwen passen ook niet meer bij het huidige Beetsterzwaag laat een ander weten. “It is tiid foar wat nijs.”

Bouwgroep Dijkstra Draisma wil in opdracht van eigenaar Baarsma Holding veertig appartementen realiseren. Het plan bestaat uit veertien koop- en 26 huurappartementen. De koopsom is vanaf 350.000 euro. De huur gaat tussen de duizend en 1.200 euro bedragen. Dat is exclusief energielasten. “Mar we bouwe neffens de lêste noarmen, de enerzjyrekken sil net heech wêze,” vertelt hoofd ontwikkeling Egbert Zwarts van Dijkstra Draisma. 

Zwarts hoopt dat de Opsterlandse gemeenteraad nog dit voorjaar groen licht geeft voor de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Het plan is om eind dit jaar, of begin 2024 met de bouw te beginnen. De eerste bewoners kunnen dan eind 2024 intrek nemen in hun nieuwe woning. “Mar dat hinget wol ôf fan hoefolle beswier der tsjin it plan komt”, aldus Zwarts.

Zwarts was tevreden over de veertig inschrijvingen die de avond opleverde. “Boppe ferwachting.” Deze groep wordt de komende tijd op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom het project. Eind dit jaar gaan de appartementen in de verkoop. Hoe serieus de belangstelling is, kan Zwarts niet inschatten. “Mar de reaksjes binne posityf. De minsken wiene goed te sprekken oer de lokaasje en ynfolling.”

De belangstellenden waren vooral ouderen. “Sjoen de priis is it ek in produkt foar âlderen, dy kinne mear útjaan. Wy hope dat ús plan foar trochstreaming soarget sadat jonge Sweachsters yn eigen doap wenjen bliuwe kinne”, aldus Zwarts. Dat vond ook een kandidaat-koper. “We wolle lytser wenje en gjin tún mear, sa meitsje wy plak foar de jongerein.”

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34