De herinrichting van de Brink in Bakkeveen is in volle gang.
De herinrichting van de Brink in Bakkeveen is in volle gang. Foto: Sietse de Boer

Het is even doorbijten voor Bakkeveen

Nieuws

BAKKEVEEN Het centrum van Bakkeveen staat op de kop. Doorgaand verkeer is niet mogelijk. Auto’s, bussen en vrachtverkeer worden omgeleid. Met overlast voor de dorpsbewoners tot gevolg. De natte weersomstandigheden maken het er voor de smalle omleidingsroutes ook niet beter op. “Wy moatte der efkes trochhinne.”

Het is stil langs de vaart. Was er altijd een drukke en een stille kant, nu zijn er twee stille kanten. De straten zijn opgebroken, met de auto van de ene naar de andere kant van het dorp betekent fiks omrijden. Doorgaand verkeer van en naar Wijnjewoude, Siegerswoude, Waskemeer en Haulerwijk wordt om het dorp geleid. Niet iedereen is blij met de overlast en de omleidingen, maar Plaatselijk Belang en de middenstand nemen het positiever op: “Wy krije der in moai sintrum yn it doarp foar werom.” De nieuwe inrichting biedt meer ruimte voor parkeren, maar ook voor terrassen. Het wordt een voor iedereen aantrekkelijker centrum.

In 2017 vond Plaatselijk Belang Bakkeveen het tijd worden om de Brink eens flink onder handen te nemen. Voorzitter Frans Mulder: “It wie eins in rotsoai- tsje. Sis mar in lapketekken mei allegear ferskillende stiennen en klinkers. It hie gjin útstraling.” Omwonenden kwamen samen met een architect met een voorstel dat op diverse inspraakavonden werd besproken.  

Regio Deal is redding

Bij gebrek aan geld kwam het hele plan aanvankelijk in de ijskast. Dankzij het Regiofonds Zuidoost-Friesland is uitvoering van het plan, dat circa 750.000 euro kost, toch mogelijk. Mulder: “It moat foar it begjin fan it rekreaasjeseizoen klear wêze. Dat is mei Peaske op 9 april.” Na vervanging van verrotte damwanddelen in de sluis is het project nu in de tweede fase aanbeland. Vorige week begon de aannemer met het verwijderen van oude bestrating. Eind februari volgt fase drie, het aanpakken van de Mjûmster Wei, de uitvalsroute richting Allardsoog. 


Ongemak

In de tussentijd ervaart Bakkeveen enkele maanden ongemak. De Brink is normaal de enige plek waar auto’s de vaart kunnen kruisen, maar nu dus niet. De Poiesz-supermarkt is met de auto alleen te bereiken vanaf Wijnjewoude en Siegerswoude. De meeste huizen staan aan de overkant van de vaart. Boodschappen met de auto betekent dus flink omrijden. De aanwezige bruggen zijn alleen geschikt voor wandelaars en fietsers. De omleidingsroutes leiden lang smalle B-weggetjes die niet echt geschikt zijn voor veel en zwaar verkeer. Nu het ook nog eens fiks regent, zorgt dat voor problemen. “Ik rij daar ook met mijn vrachtwagen over die weggetjes, maar ik ga niet aan de kant, dan kom ik vast te zitten”, aldus een chauffeur.

Op de website bakkeveen.nl reageren inwoners van het dorp op de situatie. Er zijn een paar meldingen van lekke banden en kapotgereden bermen. “Dat zulk zwaar verkeer over dit soort wegen mag rijden, is een aanfluiting!” Een andere reactie: “Ook een lekke band gereden op de Bremerwei. Gaat de gemeente dit ook vergoeden?” De klachten waren voor raadslid Jan van Dalen (Opsterlands Belang) reden om maandagavond mondelinge vragen te stellen aan het college. Bakkeveen is onderdeel van de doorgaande route N917. Die is nu geblokkeerd. “De smelle wegen yn de omliedingsroutes kinne it net oan. De bermen ha der bot ûnder te lijen.” Wethouder Libbe de Vries gaf aan dat de omleidingsroutes al enigszins zijn aangepast. En dat er tijdelijke passeerstroken en bermverharding zijn aangebracht. “Wy hâlde it yn de gaten en as it nedich is slute wy de Bremerwei en de Dwarswyk ôf, mar it leafst foarkomme wy dat.” 

Minder klanten

Janny Zandberg van bloemenwinkel De Wylde Roas zit eerste rij, de werkzaamheden vinden voor haar winkel plaats. “Ik ha no folle minder klanten dy’t fan Wynjewâld komme en fan minsken dy’t foarbykomme.” Desondanks ziet ze de positieve kant van de werkzaamheden. “It is sa’t it is. Better no as yn ‘e simmer.”

Aan de andere kant van de vaart bakt Jan Douwsma patat. De weg voor cafetaria Plaza De Kolk is is afgesloten; auto’s vanuit Siegerswoude kunnen hem nog wel bereiken. Ook hij rept over minder klanten en omzetverlies, maar ziet ook de voordelen van de herinrichting. “Wy moatte der efkes trochhinne. It moast in kear gebeure.” 

Apothekersassistente Ans Laanstra is kritisch. “Huisartsen moeten bij spoedgevallen direct weg kunnen, dat kan nu niet. Er is al een ambulance over het fietspad naar Siegerswoude gereden. Dat had beter afgestemd moeten worden.” 

Chris Fokkema van Café De Brink rept ook over even doorbijten. “It moat earst brutsen wurde, foardat it moai wurdt.” Zijn café bezorgt ook maaltijden in Bakkeveen en omliggende dorpen, maar dat levert geen problemen op. Chris denkt in oplossingen, niet in problemen: “Wy ha ien auto oan dizze kant fan de feart stean en ien oan de oare kant.”  

Supermarkt

Supermarkt Poiesz, verreweg de grootste winkel van Bakkeveen, is met de auto nu alleen bereikbaar vanaf Wijnjewoude en Siegerswoude. Auto’s mogen wel tijdelijk over het Poiesz-terrein rijden, terwijl hier normaliter een inrijverbod is. Hekken half op de weg verminderen de snelheid van passerende auto’s. Bedrijfsleider Leonard Beijert: “Wy gedoge dit sa lang as it goed giet.” Auto’s rijden nu pal voor de uitgang van de winkel langs, potentieel gevaarlijk voor klanten die de winkel uit lopen met winkelwagen en kinderen. 

Over omzetverlies wil Beijert niet veel kwijt. “Mar do kinst der in moaie Mercedes fan keapje.” De eerste dag van de werkzaamheden was ‘dramatisch’ voor de winkel. “Minsken wisten net wêr’t se delride moesten. De omliedingsbuorden waarden pas letter pleatst. Dat hie earder moatten.” Leonard heeft zelf borden geplaatst op de toevoerwegen en maakt zich inmiddels al een stuk minder zorgen.


Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34