Burgemeester Lex Roolvink.
Burgemeester Lex Roolvink. Foto: Sietse de Boer

Burgemeester Roolvink predikt optimisme (met video)

Nieuws

BEETSTERZWAAG “Mag het misschien een sprankje hoopvoller?” Burgemeester Lex Roolvink van de gemeente Opsterland trok maandag in zijn nieuwjaarstoespraak ten strijde tegen de pessimistische tijdsgeest die hij vooral in de media ziet. “Want in ons land gaat heel veel goed.”

Na twee jaar gedwongen afwezigheid organiseerde de gemeente Opsterland maandagavond weer een traditionele nieuwjaarsreceptie. Waarnemend burgemeester Lex Roolvink hoopt op een veelbelovend, energiek, inspirerend maar bovenal een gezond nieuw jaar. Opsterland begint het jaar met 30.066 inwoners. 

(Bekijk en beluister de complete speech:  


Halfvol?

De burgemeester maakte zich in zijn toespraak zorgen over de pessimistische tijdgeest. “Is uw glas halfvol? Of is het halfleeg?”, vroeg hij in de volle hal van het gemeentehuis. ”Er gebeurt veel in de wereld waar we niet omheen kunnen. Waar we zorgen om hebben. Het was en is voor veel mensen een bijzonder onzekere tijd. Sommige inwoners vragen zich af hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. En ook in Opsterland zijn ondernemers die een moeilijke periode achter de rug hebben en misschien nog krijgen. En ook veel vlaggen wapperen nog steeds omgekeerd. Er is hier sympathie voor de zorgen van onze boeren.” Maar ondanks alle nationale en mondiale crises vroeg Roolvink ook aan zijn publiek: “Mag het misschien wel een sprankje hoopvoller? Want in ons land gaat heel veel goed. Met de welvaart, met de verzorgingsstaat, met de sociale voorzieningen, met de gezondheidszorg waar we allemaal op terug kunnen vallen.” 


Veerkracht

Roolvink haakte daarom graag aan bij een oproep van een aantal prominente psychologen, artsen en wetenschappers in weekblad De Tijd: graag wat meer mentale weerbaarheid, veerkracht en optimisme. “Laten we ook waarderen wat er in onze samenleving allemaal prettig geregeld is. Want met die blik komt energie mee en vindingrijkheid. Natuurlijk gaan er soms dingen minder goed. Maar laten we ook dát proberen te accepteren en op een respectvolle manier met elkaar bespreken. Naar elkaar luisteren en gezamenlijk zoeken naar een oplossing.” 

Volgens de burgemeester zet Opsterland in op het op niveau houden van de voorzieningen in de dorpen. “We hebben hier ‘soarch foar elkoar’. Dat werd al duidelijk tijdens de pandemie. En hoe mooi is het, dat in onze gemeente van de 170 vluchtelingen uit Oekraïne er ruim 125 door onze eigen inwoners zijn opgevangen. Dáár zit de kracht, in onze dorpsgemeenschappen.” 

Hij refereerde ook aan de kracht van de gemeenschappen en verenigingen, in dorpen en buurtschappen. “Het naar elkaar omkijken, elkaar helpen en er voor elkaar zijn. De kracht van het platteland als het gaat om ruimte, leefbaarheid, sociale cohesie, zelf-organiserend vermogen. Dat maakt Opsterland tot zo’n prachtige gemeente. Het valt mij misschien extra op, omdat ik na lange tijd weer terug ben in Opsterland. Het maakt ook dat ik met plezier waarneem hier. Ik hoefde werkelijk geen tél na te denken toen ik door de commissaris van de Koning werd gevraagd om het burgemeestersambt waar te nemen in Opsterland. Na mijn burgemeesterschap in Grave had ik me voorgenomen om alleen nog maar leuke dingen te gaan doen. Tijdelijk ‘Werom nei De Gordyk’ past daar prachtig in.” 

Tel uw zegeningen

Roolvink stipte ook aan dat de gemeente Opsterland een sterk college met vier ervaren wethouders heeft, van vier partijen, die ‘mei-inoar foarút sjogge’. “We hebben een frisse en opbouwend ingestelde gemeenteraad en een betrokken ambtelijk apparaat. U vindt dat misschien de normaalste zaak van de wereld, maar ik kan u verzekeren dat het ook anders kan. Tel uw zegeningen.” 

Meer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18