Henk de Jong te midden van zijn auto's.
Henk de Jong te midden van zijn auto's. Foto: Sietse de Boer

A Simca designed by Henk de Jong

Nieuws

GORREDIJK Henk de Jong knapt oude Simca’s en Peugeots op, zodat ze er weer pico bello uitzien. “At ik sa’n auto klear ha, is er better as wannear’t se út ‘e fabryk komme.” 

De loods op het industrieterrein in Gorredijk is bijna te klein. Overal staan auto’s, vooral Simca’s en Peugeots; andere smaken bestaan er niet voor Henk de Jong (60). De passie begon toen hij op 15-jarige leeftijd stage liep bij de Simca-garage in Heerenveen. Dat beviel van twee kanten meteen goed. “De baas sei dat ik wol bliuwe koe.”

Slechte kwaliteit

Als monteur groeide zijn liefde voor Franse auto’s, maar hij merkte ook dat de Simca’s en Peugeots van slechte kwaliteit waren. “Dy Frânsen draaie der samar in skroefke yn. Dat kin harren neat skele.” Henk besefte langzaam maar zeker dat hij zelf zo’n auto beter in elkaar kon zetten dan die Franse ingenieurs. 

Na jaren loondienst, koos hij er in 1996 voor om op eigen benen te gaan staan. Hij kocht auto’s op bij sloopbedrijven en garages, knapte ze weer helemaal op en verkocht ze vervolgens door. Henk kocht een lap grond in Gorredijk en bouwde daar zelf een grote loods op. 

Alleen maar hobby

Tien jaar en vele opgeknapte auto’s later besloot hij helemaal te stoppen met het opknappen en doorverkopen van auto’s aan klanten. “Ik ha in ferrekte hekel krigen oan moderne auto’s. At in airbag derút is, kinst in auto net mear repareare. Dashboard en alles moat der dan út.” Sinds 2016 houdt Henk zich daarom alleen maar bezig met zijn hobby: oude Simca’s en Peugeots volledig opknappen. En met volledig bedoelt Henk ook volledig. “It opknappen fan in auto kostet my in jier en ik wurkje seis dagen wyks.” 

Het paradepaardje van de stal is een Simca 1000 coupé die in vol ornaat staat te pronken in het midden van de volle loods. “Dizze ha ik kocht fan in boer út Heino. Hy hie fiif jier bûten stien en de planten groeiden yn ’e auto.” De Simca was helemaal verrot en Henk moest de hele auto leeghalen. Stoelen, dashboard en de motor. Alles eruit. Zo kon hij een Simca bouwen, zoals hij dat wilde. 

Hij bouwde er een Nissan-motor in en de versnellingsbak van een Audi 80. De Simca werd hemelsblauw opgespoten en voorzien van stickers uit de jaren zeventig. Na een jaar van driftig sleutelen en geduldig poetsen en spuiten, staat er nu een Simca uit de jaren zeventig in Gorredijk. A Simca designed by Henk de Jong. 

Niet om te toeren

Zo heeft Henk vijf auto’s opgeknapt en is hij nog bezig met drie anderen. Mooie auto’s om even mee te toeren op een zonnige zondagmiddag. Even de blits maken. Maar daar houdt Henk niet van. “Ik nim myn auto’s mei nei hûs, nei It Hearrenfean. Allinnich foar woon-werkverkeer. Oars ryd ik der noait mei.”

Alle opgeknapte auto’s houdt hij voor zichzelf. Het opknappen van auto’s levert hem meer plezier op dan rondtoeren. “Myn vriendin hat ek niks mei auto’s. Se hat net iens in rydbewiis. Yn al dy jierren ha wy ien kear rûnriden troch Fryslan.”

Rode Matra

In de loods staat Henks volgende klus al op de hefbrug. Een rode Matra die volgend jaar december klaar is. Dat is weer even wat anders dan een Simca 1000 coupé. “Ik fyn neat oan twa kear itselde dwaan. Dêrom ha ik aparte auto’s.” Boven in de loods ligt de zolder vol met onderdelen. Een compleet magazijn aan onderdelen dat Henk overkocht van een gestopte dealer. Wat gaat Henk doen met de Matra? “Dy hâld ik foar mysels.”

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34