Afbeelding
Sietse de Boer

Huurwoningen versneld verduurzaamd

Nieuws

BEETSTERZWAAG De woningbouwcorporaties Elkien en WoonFriesland investeren volgend jaar miljoenen euro’s om hun woningbezit in de gemeente Opsterland versneld te verduurzamen. 

Woningen met een label lager dan D worden aangepakt zodat ze minimaal een C-label, maar vaak nog een B-label krijgen. Waar mogelijk worden zonnepanelen geplaatst.

De verduurzaming is onderdeel van de prestatieafspraken die Opsterland heeft gemaakt met de corporaties Elkien, WoonFriesland en huurdersorganisatie De Bewonersraad voor 2023. Dit zijn afspraken waarin alle partijen hun bijdrage aan het gemeentelijk volkshuisvestelijk beleid van Opsterland vastleggen. Sinds 2020 komen de vier partijen gezamenlijk tot deze prestatieafspraken. Duurzaamheid, toewijzing van huurwoningen en de leefbaarheid zijn de speerpunten in de afspraken.

Wethouder Anko Postma: “De kwaliteit en duurzaamheid van de huurwoningen en daarmee ook de betaalbaarheid stonden al langer op papier. Maar gezien de huidige situatie waarin het voor veel mensen echt heel lastig is de woonlasten te betalen, ben ik blij dat we versneld kunnen inzetten op het verduurzamen van de woningen. Daar hebben de mensen die er wonen immers direct baat bij!” 


Bijschrift - Sietse de Boer

Daarnaast zijn er energiecoaches beschikbaar en wordt er extra ingezet op het voorkomen van financiële problemen door de hoge energieprijzen. Ook maakten de corporaties afspraken over maatwerk bij het toewijzen van huurwoningen en de leefbaarheid.

Ter voorkoming van energiearmoede ondersteunen de partijen huurders gezamenlijk om te besparen op de energierekening. Er worden energiecoaches ingezet, bespaartips gedeeld en met maatwerk moeten oplopende schulden voorkomen worden. Er wordt ook ingezet op minder huisuitzettingen en een hogere zelfredzaamheid.

Ook werken de vier partijen samen waar het gaat om leefbaarheid. Denk daarbij aan projecten als ‘Langer thuis’ en ‘Weer thuis’. Maar ook zijn er prestatieafspraken gemaakt over leefbaarheidsprojecten, beide corporaties werken gebiedsgericht om dicht bij de huurder staan. Over de huisvesting van statushouders blijven de afspraken overeind. Mocht de beschikbaarheid voor andere doelgroepen onder druk komen te staan, dan neemt de gemeente het initiatief om op zoek te gaan naar alternatieve woonruimte. 

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34