Bouwplan Langezwaag
Bouwplan Langezwaag

Bouwplan Langezwaag ongewijzigd

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland past het nieuwbouwplan voor zestien woningen aan de noordoostzijde van Langezwaag niet aan. Ook al hebben buurtbewoners van de Jister moeite met het plan dat in hun ‘achtertuin’ wordt gerealiseerd. 

Ze zijn zeker voor een vitaal en leefbaar Langezwaag, betoogde Paul Caesar, woordvoerder van de buurt maandagavond in de gemeenteraad. Maar ze vinden het proces en de locatie niet juist. Daarbij grijpen ze terug op een eerder plan voor nieuwbouw aan ‘t Skeane Ein. 

Het huidige plan is een initiatief van twee ondernemers uit het dorp. Caesar suggereerde als inspreker dat door verschuiving van grondposities, voorkennis en connecties met raadsleden het eigen belang van de ondernemers boven het dorpsbelang gaat. Hij gaf geen verdere toelichting op deze uitspraak. Raadslid Hielke de Vries (VVD), een van de drie raadsleden uit Langezwaag, herkent zich niet in deze insinuaties over de integriteit van raadsleden. “Ik smyt dit fier fan my.” 

Thijs Oud, voorzitter van Plaatselijk Belang Langezwaag, hoopt vooral dat de raad het bestemmingsplan vaststelt zodat het nieuwbouwplan los kan. “Het draagvlak voor het plan en de behoefte aan woningen is nog onverminderd groot.” Hij toonde zich wel kritisch over het verloop van het proces bij dergelijke plannen. “Het is belangrijk dat de gemeente ook zelf aanwezig is bij bijeenkomsten in het dorp en dat de informatievoorziening op orde is. Plaatselijk Belang kreeg in het proces meermalen een te grote rol toebedeeld.”

Ontsluiting

Oud, Caesar en enkele raadsleden toonden zich kritisch over de verkeerssituatie in Langezwaag. Het nieuwbouwplan krijgt straks één ontsluiting via de Jister. Tijdens de realisatie van het plan komt er wel een tijdelijke tweede ontsluiting naar de Hegedyk, maar deze permanent maken ziet wethouder Anko Postma niet zitten. “Dat is heel duur en op basis van onderzoeken en onderbouwingen is het voor de verkeersveiligheid niet nodig. Maar als de raad daar veel geld voor over heeft, wil ik er met alle liefde naar kijken.”

Johan Sieswerda (GroenLinks) vroeg zich af of de gemeente nog invloed heeft op het type huizen dat in het plan wordt gerealiseerd. Omdat het plan geen initiatief van de gemeente zelf is, is dat volgens de wethouder niet mogelijk. De gemeenteraad besluit op 16 januari over het bestemmingsplan.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 16 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 16 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 16 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26