Smullen bij Piipskoft
Smullen bij Piipskoft Sietse de Boer

Leerlingen trakteren ouderen op vijf zelfgemaakte soepen

Nieuws

MILDAM De leerlingen van De Tjongerschool hadden woensdag een grote verrassing voor de ouderen van het dorp. Op school hadden ze vijf verschillende soepen gemaakt, die ze op een feestelijke manier opdienden. “Dit kin wolris faker.”

In het klaslokaal van De Tjongerschool in Mildam staan vijf grote pannen te pruttelen. Vol eigengemaakte soep. Leerlingen roeren nog eens zorgzaam in de pannen en voegen nog wat kruiden toe om de soep op smaak te brengen. Enkele ouders kijken over de schouders van de kinderen mee en geven nog wat laatste aanwijzingen. “Roer nog maar even, want anders koekt het aan.” 

Tinke van Vliet (10) houdt een pollepel stevig vast en ruikt tevreden aan haar groentesoep. “We hebben alles zelf gesneden. Er zit paprika, broccoli, bleekselderie, een teentje knoflook en nog veel meer in.” Een tafeltje verder bewaakt Bert Johan Vollmüller (51) uit Oudeschoot een pan met pompoensoep. Als vader houdt hij een oogje in het zeil. “De kinderen willen alles in één keer in de pan doen. Ik heb uitgelegd dat de harde groentes eerst moeten en dat het velletje van de knoflook af moet.”

De leerlingen zijn verdeeld in drie groepen. Sommigen koken, terwijl anderen voor de decoraties zorgen en weer anderen de soep opdienen aan de ouderen van It Piipskoft in de voetbalkantine van Mildam naast de school. 

Initiatiefneemster en moeder Abeltje van Vliet (42) houdt een borrelende pan in de gaten en vertelt hoe ze op het idee kwam: “Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar Gigagroen. Ik dacht Gigagroen. Dat is groente en groenten is oogst. Het is nu Oktober en dus oogstmaand. Vandaar.” 

Naast koken hebben de kinderen nog veel meer gedaan. Abeltje: “Ze hebben zelfgemaakte posters opgehangen in het dorp. Verder hebben ze placemats gemaakt en hebben ze de tafel in de kantine versierd.”

In de kantine zitten ondertussen de ouderen al klaar. Ze zijn vandaag met zijn twintigen en vormen een hechte club die elke woensdagochtend bij elkaar komt om samen koffie te drinken. Sies Siebenga (67) is de drijvende kracht achter Piipskoft. “Wy wolle de minsken achter de gerdinen weihelje. Kofje en in praatsje is it belangrykste. De sjoelbak ha wy oan ‘e kant set. Dat wurket net.” 

De voetbalkantine is een prachtige locatie midden in het dorp en naast de school. Sies: “Wy kinne de kantine brûke as wy ien kear per jier de reklameboarden fan it fuotbalfjild skjinmeitsje. Dat dogge wy graach.”

De kinderen zijn intussen gearriveerd met de grote soeppannen. Abeltje en de kinderen leggen uit wat voor soepen erop het menu staan: groentesoep, pompoensoep, komkommersoep, courgettensoep en venkel-preisoep. “Wie heeft er honger?” Vele handen gaan omhoog en de soeppannen worden met luid geklap verwelkomd. Samen met de ouders dienen de leerlingen de soep op. 

De ouderen zitten al klaar met hun placemat waarop de kinderen allerlei grapjes, verhaaltjes en opmerkingen hebben geschreven. Er volgt een gezellig halfuurtje, waarin de lepels over de bodem van de soepkommen worden geschraapt. “Wie wil er nog een bakje soep?” Sneller dan verwacht zijn de grote soeppannen leeg. 

Jep Janssen (80) heeft genoten van de soep en de kinderen: “Dit kin wolris faker. Sa wurde wy ek belutsen by de skoalle en it is goed foar it doarp.” Piet Kramer (86) leunt eens tevreden achterover: “De grientesop wie it lekkerste. Oan de pompoensop moast ik earst efkes wenne.” Onder luid geklap verlaten de kinderen de kantine met de lege soeppannen. Hun werk zit erop. Piet: “Sa sjogge jo ek nochris wat oars as âlde minsken.”

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 19 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 20 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 20 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 20 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10