Alex van der Meer, Margriet Sytsema, Jolien Boelens en Pieter de Kroon.
Alex van der Meer, Margriet Sytsema, Jolien Boelens en Pieter de Kroon. Foto: S. de Boer

Alles komt samen in de vernieuwde Swingel

Nieuws

WIJNJEWOUDE Dorpshuis De Swingel is weer helemaal bij de tijd. Vernieuwd en verduurzaamd en naar nu al blijkt een aantrekkelijke plek voor jong en oud. “Oars seagen wy dizze jonges hjir noait.”

In 2019 kwam het besef bij het bestuur van De Swingel dat het dorpscentrum niet meer voldeed aan de wensen. Met name de kantine en de keuken waren nodig aan een opknapbeurt toe. Beheerder Jolien Boelens (32): “Het had echt de uitstraling van een voetbalkantine, met TL-balken en van die plastic kuipstoeltjes.” De kantine is nu mooier en gezelliger met een zithoek én sfeerverlichting. 

De keuken werd ook danig onder handen genomen. Jolien: “Het was een klein hokje met een tegeltjesvloer en was daardoor moeilijk schoon te maken. Bovendien waren de tegels glad. Nu hebben we een anti-slipvloer.”  Voorzitter Pieter de Kroon (71) over de functie van De Swingel voor Wijnjewoude: “Wy wolle it klopjend hert fan it doarp wêze. De Swingel hat in húskeamerfunkjse. Wy besykje de ynwenners te binen mei aktiviteiten op it gebiet fan bewegen en iten. De fitnessromte en de nije keuken spylje dêr in grutte rol yn.”

Nu De Swingel een professionele keuken heeft, zijn er ook meer mogelijkheden om grote groepen te bedienen. “We kunnen nu zelf een buffet klaarmaken en we hebben een eigen cafetaria.” Het is ook mogelijk om een ‘daghap’ aan te bieden aan ouderen of mensen die gezelschap zoeken, zij kunnen dan samen eten in De Swingel. Zo brengt de nieuwe keuken de Wijnjewouders letterlijk bij elkaar. De Swingel moet voor elk wat wils bieden. Het mfc is immers voor en misschien ook wel van iedereen. 

Margriet Sijtsema (41) is voorzitter van de activiteitencommissie: “Elke schoolvakantie organiseren we activiteiten voor de kinderen. En bijzonder, op 4 november zijn er de Open Opsterlandse Legpuzzelkampioenschappen.” Maar er is nog veel meer te doen in De Swingel. Als vanouds kan iedereen terecht om te biljarten, klaverjassen, darten en in de vernieuwde sporthal wordt net als voorheen gevolleybald, geturnd en vele andere sporten beoefend. 

Sportcafé

Penningmeester Alex van der Meer (68) laat trots de nieuwe fitnessruimte zien die al in gebruik is genomen door enkele jongens. “Dizze jonges komme hjir no. Oars seagen wy se noait hjirre.” Alex stipt ook nog een andere activiteit aan: “Wy ha ek in sportcafé mei in grut skerm as it WK fuotbaljen en Formule1 is. Dan hast wer oar folk dat hjir komt.” Zo komen alle lijntjes, straten en steegjes in Wijnjewoude bijelkaar in De Swingel. Van jong tot oud. Voor een praatje of een film. Voor een biertje of een voetbalwedstrijd. 

Duurzamer

Door de verbouwing is De Swingel ook aanzienlijk duurzamer geworden en dat is geen overbodige luxe bij de huidige hoge energieprijzen. Alex let goed op de centen: “It is no hielendal isolearre en mei nije kezinen en dûbele glêzen. Wy binne no ek fan it gas ôf.” De hele verbouwing heeft maanden gekost. Vanaf april stond de hele boel op zijn kop. Grootste struikelblok vormde het vervangen van de vloer van de benedenverdieping. Alex: “De hiele flier wie ferrotte en doe moest de bar der ek út. Dêr hienen wy net op rekkene.” Tijdens de maandenlange verbouwing stond de bar in de sportzaal en was de keuken ondergebracht in de kleedkamers. Jolien was in die tijd meer dan een beheerder: “Van april tot deze week namen Alex en ik elke dag de afwas mee naar huis. De nieuwe grote vaatwasser draait nu gelukkig al twee dagen.” 

Een week voor de opening wordt nog steeds hard gewerkt door Jan en alleman. Lampen en schilderijtjes van Wijnjewoude uit vervlogen tijden worden opgehangen. De vloer wordt nog eens goed gezogen en versieringen worden uit dozen gehaald. Er is nog genoeg te doen, maar alles is straks mooi op tijd klaar. 

Open Huis

De opening van de nieuwe Swingel op 22 oktober wordt een klein dorpsfeest met tal van muzikanten uit Wijnjewoude die ’s avonds optreden in de sporthal. ’s Middags is er een Open Huis waarbij alle gebruikers van De Swingel kunnen laten zien wat ze doen en ’s avonds is er nog een diner voor alle betrokkenen met activiteiten en verrassingen. 

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 11 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 18 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 21 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 21 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39