Rosan Koopstra, Regina Ridder, Ingrid Venema, Ina Fokkema
Rosan Koopstra, Regina Ridder, Ingrid Venema, Ina Fokkema Sietse de Boer

Vier speeltuinen in Wijnjewoude hebben allemaal eigen karakter

Nieuws

WIJNJEWOUDE Niet alleen de vernieuwde Swingel wordt zaterdag 22 oktober gevierd. Wijnjewoude staat ook stil bij de heropening van vier speeltuinen in het dorp. Iedere speeltuin met een eigen karakter, bedoeld voor een specifieke leeftijdsklasse. “Wy ha de bern frege in ‘droomspeeltuin’ te tekenjen.” 

Wijnjewoude heeft al jaren meerdere speeltuinen. Maar in 2019 ontstond een moment van bezinning omdat tijdens de jaarlijkse inspectie van de gemeente een aantal speeltuinen werd afgekeurd. Regina Ridder (51): “Er was sprake van houtrot in de palen. De gemeente verving weleens wat planken en er werd wel geverfd, maar toen was het ineens afgelopen.” De buurtverenigingen staken de koppen bijeen en besloten om het in enkele speeltuinen anders aan te pakken en zelf de handen uit de mouwen te steken. 

De Werkgroep Speeltuinen Wijnjewoude werd opgestart. Ina Fokkema (37): “Ik tocht by mysels: ‘Ik ha bern. Ik wol it wol dwaan’.” Eerste stap was het inventariseren van de wensen van het dorp. Regina: “We deelden plattegronden van de vier speeltuinen uit op de basisscholen.” Ina vult aan: “Wy ha de bern frege harren ‘droomspeeltuin” te tekenjen.” Zo ontstonden ideeën voor vier verschillende speeltuinen, ingericht op een eigen leeftijdsklasse. Op verzoek kwamen er een klimparcours en een voetbalveldje. Andere wensen bleken lastiger te vervullen. Een kabelbaan stuitte vanwege het geluid op verzet van de buurt. Regina: “Een boomhut bleek ook lastig. De boom moet gecertificeerd worden en de hut mag maximaal drie meter hoog zijn. Een heel gedoe.” 

De andere dames knikken bevestigend. Rosan: “En de boomschors mag niet al te ruw zijn. Al met al is zo’n hut veel te duur.” Realisatie van het project is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân, de Van Teijens Fundatie en de gemeente Opsterland. Rosan: “De gemeente hat ús geweldich holpen, ek troch dúdlik te sizzen wat wol en net mooglik is.” Er ontbreekt echter nog 15.000 euro voor de aanschaf van zogenaamde ‘voelborden’, speelapparaten die de zintuigen van kinderen prikkelen. Ze kunnen er onder andere muziek mee maken en tandwielen mee laten draaien. 

De werkgroep probeerde de dorpsbewoners zoveel mogelijk bij hun plannen te betrekken. Bij bezwaren van buurtbewoners werd gezocht naar een oplossing. Met succes. Ina: “Minsken dy’t earst beswieren hienen, ha ús letter holpen.” Om de speeltuinen toegankelijk te maken voor rolstoelen zijn de looppaden verhard en ook het piratenschip is met een rolstoel te gebruiken. Aan alles en iedereen is gedacht. Problemen met jongeren die de speeltuinen als hangplek gaan gebruiken, verwachten de dames niet. Regina: “We plaatsen bewust geen bankjes, huisjes of dakjes. Bovendien zorgen we ervoor dat er altijd zicht is op de speeltuinen. Bewoners moeten er doorheen kunnen kijken.”

Op 22 oktober opent wethouder Libbe de Vries de vier speeltuinen. Rosan: “Wy fytse mei de bern op fersierde fytsen fan ‘e Swingel by de boarterstunen del. By de lêste boarterstún krije se pankoeken en wat te drinken. Werom yn De Swingel wurde de nammen fan ‘e boarterstunen bekend makke.”

Meer SA!

Afbeelding
Brandbrief Tsjingas over gaswinning Nij Beets Nieuws 10 uur geleden
Jan Loman (1918-2006).
Een zomer lang Jan Loman Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Steunt van Rabobank voor accommodatie De Sweach Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Zadenbieb in maart weer open Nieuws 15 uur geleden
Trainer Robert Spoelstra zag zijn elftal dik verdiend winnen in de de topper tegen Blauw Rood '20
Tijnje haalt uit in topper en wint met 6-1 Sport 25 feb, 17:00
Afbeelding
Recordaantal deelnemers voor Acht van Langezwaag Sport 25 feb, 13:42
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 25 feb, 11:24
Auke Linstra scoorde voor ODV in de derby tegen Waskemeer.
ODV wint derby tegen Waskemeer Sport 24 feb, 17:57