Rosan Koopstra, Regina Ridder, Ingrid Venema, Ina Fokkema
Rosan Koopstra, Regina Ridder, Ingrid Venema, Ina Fokkema Sietse de Boer

Vier speeltuinen in Wijnjewoude hebben allemaal eigen karakter

Nieuws

WIJNJEWOUDE Niet alleen de vernieuwde Swingel wordt zaterdag 22 oktober gevierd. Wijnjewoude staat ook stil bij de heropening van vier speeltuinen in het dorp. Iedere speeltuin met een eigen karakter, bedoeld voor een specifieke leeftijdsklasse. “Wy ha de bern frege in ‘droomspeeltuin’ te tekenjen.” 

Wijnjewoude heeft al jaren meerdere speeltuinen. Maar in 2019 ontstond een moment van bezinning omdat tijdens de jaarlijkse inspectie van de gemeente een aantal speeltuinen werd afgekeurd. Regina Ridder (51): “Er was sprake van houtrot in de palen. De gemeente verving weleens wat planken en er werd wel geverfd, maar toen was het ineens afgelopen.” De buurtverenigingen staken de koppen bijeen en besloten om het in enkele speeltuinen anders aan te pakken en zelf de handen uit de mouwen te steken. 

De Werkgroep Speeltuinen Wijnjewoude werd opgestart. Ina Fokkema (37): “Ik tocht by mysels: ‘Ik ha bern. Ik wol it wol dwaan’.” Eerste stap was het inventariseren van de wensen van het dorp. Regina: “We deelden plattegronden van de vier speeltuinen uit op de basisscholen.” Ina vult aan: “Wy ha de bern frege harren ‘droomspeeltuin” te tekenjen.” Zo ontstonden ideeën voor vier verschillende speeltuinen, ingericht op een eigen leeftijdsklasse. Op verzoek kwamen er een klimparcours en een voetbalveldje. Andere wensen bleken lastiger te vervullen. Een kabelbaan stuitte vanwege het geluid op verzet van de buurt. Regina: “Een boomhut bleek ook lastig. De boom moet gecertificeerd worden en de hut mag maximaal drie meter hoog zijn. Een heel gedoe.” 

De andere dames knikken bevestigend. Rosan: “En de boomschors mag niet al te ruw zijn. Al met al is zo’n hut veel te duur.” Realisatie van het project is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân, de Van Teijens Fundatie en de gemeente Opsterland. Rosan: “De gemeente hat ús geweldich holpen, ek troch dúdlik te sizzen wat wol en net mooglik is.” Er ontbreekt echter nog 15.000 euro voor de aanschaf van zogenaamde ‘voelborden’, speelapparaten die de zintuigen van kinderen prikkelen. Ze kunnen er onder andere muziek mee maken en tandwielen mee laten draaien. 

De werkgroep probeerde de dorpsbewoners zoveel mogelijk bij hun plannen te betrekken. Bij bezwaren van buurtbewoners werd gezocht naar een oplossing. Met succes. Ina: “Minsken dy’t earst beswieren hienen, ha ús letter holpen.” Om de speeltuinen toegankelijk te maken voor rolstoelen zijn de looppaden verhard en ook het piratenschip is met een rolstoel te gebruiken. Aan alles en iedereen is gedacht. Problemen met jongeren die de speeltuinen als hangplek gaan gebruiken, verwachten de dames niet. Regina: “We plaatsen bewust geen bankjes, huisjes of dakjes. Bovendien zorgen we ervoor dat er altijd zicht is op de speeltuinen. Bewoners moeten er doorheen kunnen kijken.”

Op 22 oktober opent wethouder Libbe de Vries de vier speeltuinen. Rosan: “Wy fytse mei de bern op fersierde fytsen fan ‘e Swingel by de boarterstunen del. By de lêste boarterstún krije se pankoeken en wat te drinken. Werom yn De Swingel wurde de nammen fan ‘e boarterstunen bekend makke.”

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 3 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 3 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 3 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 23 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws gisteren
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws gisteren