Bewoner Ton (links) bekijkt het beeld samen met wethouder Jaap van Veen
Bewoner Ton (links) bekijkt het beeld samen met wethouder Jaap van Veen Sietse de Boer

De Moskoupleats is weer bewoond

Nieuws

KATLIJK Tijdens de officiële toespraken bij de opening liet hij zaterdag al regelmatig van zich horen. Aan het eind nam Ton zelf het woord, hij is een van de eerste bewoners van locatie Moskoupleats van Zorggroep Thorp. “Ik ben zo blij hier. We wonen hier samen, het is een eer om hier te wonen.” 

Later legt hij uit waarom. “Als je eenmaal in de zorg belandt, dan is zelfstandig wonen zo ongeveer het hoogste einddoel. Zo belandde ik ook in een rijtjeshuis. Maar dan woon je alleen en dreigt een isolement. De mens is gebouwd om samen te wonen.” 

Begin september arriveerden de eerste bewoners op de geheel vernieuwde Moskoupleats. Inmiddels zijn acht van de 24 appartementen bewoond. “En foar de oare appartementen binne ek al bewenners selekteare, mar moat it papierwurk noch regele wurde”, vertelt locatie leider Anneke Bosma. “Wy ha socht nei in groep minsken dy’t by elkoar passe.” Het zijn kwetsbare mensen, maar niemand heeft een achtergrond met agressie, verslaving of verstandelijke beperking. “We zijn hooggevoelig, maar niet dom”, vat Ton het samen. Ieder appartement heeft een eigen keuken, douche en toilet. 

Structuur en planning zijn belangrijk voor de bewoners die worden geholpen de balans in hun leven terug te krijgen. Ze gaan wekelijks minimaal 3,5 dag naar de dagbesteding op de eigen locatie. Er wordt ook contact met de omgeving gezocht. De bewoners bezochten vorige week het Flaeijelfeest en gingen zaterdag na het eigen openingsfeestje nog naar de dorpsbarbecue in Katlijk. 

De realisatie van de zorglocatie was sinds 2019 een moeizaam traject. Wethouder Jaap van Veen omschreef het als het zwaarste traject tijdens zijn wethouderschap. De communicatie met de buurt verliep moeizaam, waardoor veel ruis ontstond over de achtergronden van de toekomstige bewoners. Buurtbewoners waren bang voor onveilige situaties. De Het leidde ook tot meningsverschillen in het dorp, onder andere binnen Plaatselijk Belang. 

Van Veen stond ook stil bij de geschiedenis van de locatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een onderkomen van het verzet. Vijf jaar geleden werden op de boerderij de bewoners Jos Verdonk en Margreet Andriol om het leven gebracht. “Het beeld voor de Moskoupleats is ook een knipoog naar hen.” De tekst op de sokkel: ‘Waar kunst en natuur samenkomen, ontstaan nieuwe dromen.’

Meer SA!

Afbeelding
Langezwaag verrast THOR op eigen veld Sport 43 minuten geleden
Afbeelding
Oerterp onderuit in Leeuwarden: 4-0 Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Sing-a-Long Show in De Skâns Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 9 dec., 08:03
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 9 dec., 08:01
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00