Verdeling van woningen, wegen en waterpartijen in plan De Vrieswijck zoals omschreven in het bestemmingsplan.
Verdeling van woningen, wegen en waterpartijen in plan De Vrieswijck zoals omschreven in het bestemmingsplan.

Plan De Vrieswijck in Gorredijk krijgt vorm

Nieuws

GORREDIJK Waar eens de fabriekspanden stonden van De Vries Kozijnen, gaapt nabij het centrum van Gorredijk al jaren een groot gat van 6,5 hectare. Bouwbedrijf Plegt-Vos heeft inmiddels de plannen klaar voor de bouw van een mix van 95 woningen, die in twee fases worden gebouwd.

De Vries Kozijnen was jarenlang een van de grootste werkgevers van Gorredijk. De fabriek sloot de deuren in 2013, de sloopkogel velde twee jaar later de meeste fabriekspanden op het terrein. Alleen de kantoren aan de Nijewei bleven staan, omdat gedacht werd hier nog een alternatieve bestemming voor te vinden. Die hoop is inmiddels vervlogen. In de schetsen van De Vrieswijck, zoals het plan voor het terrein heet, is geen plaats meer voor deze kantoren.

Bestemmingsplan

De contouren voor het plan liggen inmiddels vast in een voorontwerp-bestemmingsplan en zijn ook met de directe omgeving en Plaatselijk Belang gedeeld. Bouwbedrijf Plegt-Vos, dat het terrein vorig jaar in handen kreeg, wil in dit deel van Gorredijk maximaal 95 woningen bouwen. Het wordt een mix van 23 vrije kavels en in totaal 72 projectmatig te bouwen woningen: 24 eengezinsrijwoningen, 12 levensloopbestendige rijwoningen, 26 2-onder-1-kapwoningen en tien vrijstaande woningen.

Het project wordt in twee fases uitgevoerd, te beginnen met het deel aan de zijde van de Jodocus Heeringastraat. De benodigde bestemmingsplanprocedure neemt volgens Plegt-Vos nog wel enige tijd in beslag. De ontwikkelaar kan nog niet zeggen wanneer met de bouw gestart kan worden. 

Plan De Vrieswijck wordt voor het autoverkeer op drie plekken ontsloten. Twee wegen komen uit op de Jodocus Heeringastraat en er komt een ontsluiting op de Nijewei. Enkele nieuw te bouwen woningen aan de Nijewei krijgen één oprit per twee woningen direct op de Nijewei. Voor wandelaars en fietsers is er ook nog een ontsluiting aan de Brouwerswal die aansluit op het bestaande fietspad. Het hele plan wordt ingericht als een 30km-zone.

Waterpartij

De Vrieswijck is ontworpen vanuit de tuindorpgedachte, met veel groen. In het hart van het plan staat een grote waterpartij gepland, die in verbinding staat met de Opsterlandse Compagnonsvaart. Het is echter niet mogelijk met boten tot in de  nieuwe wijk te varen. De waterpartij is bedoeld als centrale ontmoetingsplek. Plegt-Vos denkt bijvoorbeeld aan de aanleg van een steiger of getrapte elementen richting de vijver en aan zitgelegenheden.

Er is ook ruimte ingepland voor speeltoestellen. De diepe voortuinen bij de woningen moeten ook bijdragen aan het groene karakter van de buurt; het levert een ‘groene straatwand’ op, zoals dat in het plan wordt genoemd.

In het plan is gerekend met twee parkeerplaatsen per woning, zodat de meeste bewoners hun auto’s op eigen terrein kunnen parkeren. De parkeerplekken voor bezoekers langs de weg worden omsloten met natuurlijke elementen zodat dit kan bijdragen aan de sfeer van het tuindorp.

Specials

Binnen het plan De Vrieswijck zijn vijf zogenaamde specials gepland. Dit zijn bovengemiddeld grote woningen op extra grote kavels. Vier van deze kavels grenzen aan de groenstrook langs de Brouwerswal. De vijfde special is ingetekend langs de Nijewei met aan één zijde aansluiting bij de waterpartij. De ‘specials’ krijgen binnen het bestemmingsplan de mogelijkheid zich te onderscheiden van de overige woningen. devrieswijck.nl


Meer SA!

Afbeelding
Gevoelige keuze voor Sport Vereent Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Partijen rond De Kompenije weer aan tafel Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Debuut van The Spaltenbridge Band Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Van Teyens Fundatie helpt Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Oproep: Hoe bespaart u energie? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Huurwoningen versneld verduurzaamd Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Uitlaten in het donker Column 13 uur geleden
Afbeelding
Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland? Cultuur 30 nov, 19:27