Afvalverwerking De Wierde
Afvalverwerking De Wierde Sietse de Boer

Geen hogere kosten afval en riolering

Nieuws

BEETSTERZWAAG Inwoners van de gemeente Opsterland zijn in 2023 in totaal net zoveel kwijt aan de afvalstoffenheffing en rioolheffing dan dit jaar. Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde begroting.

De heffingen worden ook niet verhoogd met een inflatiecorrectie. De rioolheffing stijgt wel, maar met hetzelfde bedrag dan de afvalheffing daalt. Per saldo betaalt de burger dus evenveel. Uitgangspunt bij beide heffingen is dat de tarieven de kosten moeten dekken.

De heffing voor afval kan dalen omdat de prijs voor oud papier is gestegen en bovendien de effecten van corona in de hoeveelheid afval voorbij zijn.

Op basis van de langdurige planning had de rioolheffing in 2022 moeten stijgen, zo schrijft het college van B en W. Maar om de lasten niet te hard te laten stijgen, is er toen gekozen om het tarief niet helemaal kostendekkend te maken. Het dekkingspercentage in 2022 is 95%. Voor volgend jaar dekken de inkomsten 97% van de kosten. Eigenlijk zou de rioolheffing met 33 euro moeten stijgen om kostendekkend te zijn. Het college kiest voor een stijging van 21 euro, zodat die wegvalt tegen de daling van de afvalstoffenheffing.

Het vaste tarief voor afval daalt van 179,50 naar 158,50 euro. De rioolheffing stijgt van 256 naar 277 euro per huishouden.

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49