GORREDIJK, 15-9-2022, De Treffer
GORREDIJK, 15-9-2022, De Treffer Sietse de Boer

Bewegen helpt bij het leren op De Treffer

Nieuws

GORREDIJK De argeloze bezoeker kijkt misschien vreemd op. Hardlopende leerlingen door de hal van de school, dat was vroeger ‘not done’. Maar op Kindcentrum De Treffer hoort het erbij. Bewegend leren staat centraal op de nieuwe school in Gorredijk. “Grootste winst is een betere concentratie.” Donderdag heeft de school een open dag.

Juf Karin van groep 3 is de rust zelf. Maar haar 27 leerlingen vliegen om beurten naar de vloer voor het grote digitale bord. Ze pakken een groen papiertje, nemen het mee naar hun plek, kijken welk woord erop staat, zetten een kruisje op een vel papier en brengen het briefje terug. Een en al beweging. Met bewegend leren hebben ze op De Treffer al een paar jaar ervaring, ze weten ondertussen wat wel en niet werkt. “Zes jaar moesten we ons als net gefuseerde school behelpen in de voormalige Tsjerne, een gedateerd gebouw met noodlokalen”, vertelt directeur Felix van Ginkel. Sinds begin van dit schooljaar hebben ze eindelijk hun nieuwe school, in het centrum van Gorredijk, daar waar ooit school Trimbeets stond. Ook Kinderopvang Kinderwoud heeft een plek in het Kindcentrum.


In de nieuwe school vallen de grote lokalen op. On-Nederlands groot, volgens Van Ginkel. “De plek waar de leerlingen het meest zijn, hebben we bewust zo groot mogelijk gemaakt.” Het betekent wel elders ruimte inleveren. De gemeenschappelijke ruimten zijn kleiner. “Ik heb bijvoorbeeld geen eigen kantoor.”

Centraal in de twee verdiepingen tellende school: een enorme trap. Van Ginkel: “Dat wordt deels een klimwand, waarlangs de kinderen echt naar boven kunnen klauteren.” Al is dat nog wel even wachten; ook De Treffer ontkomt niet aan lange levertijden. De trap is een van de vele beweegmogelijkheden in de school. “De basisgedachte van bewegend leren is dat leerlingen zowel motorisch als cognitief, dus met leren, bezig zijn. De hersenhelften werken dan beter samen. We zien de effecten iedere dag. Grootste winst is een betere concentratie. De leerlingen zijn meer betrokken en pikken makkelijker op. Het maakt de schooldag leuker. We hoeven de leerlingen ook minder aan te sporen.”

De aanpak van De Treffer is nog vrij uniek; in Nederland werkt alleen een school in Alblasserdam met hetzelfde concept. Beide scholen maken gebruik van het 321Start!-concept, waarbij leerkrachten kunnen kiezen uit veel verschillende voorbeeldlessen. Van Ginkel neemt graag het beeld weg dat de leerlingen de hele dag rondrennen. “Minstens de helft van de dag zijn ze stil in de klas aan het werk. Maar iedere leerling heeft zo’n tweemaal per dag een activiteit die anders is dan anders. Dat is voldoende. Bewegen is ook geen doel, het is een middel.”


Getallenveld 

Achter de school ligt een groot tegelvierkant, opgebouwd uit alle getallen tussen nul en honderd. Leerlingen van groep 4 lopen door elkaar op zoek naar het getal dat op hun papier staat. Hebben ze het gevonden dan noteren ze tussen welke tientallen dit getal past. Juf Irene: “Zo zijn ze een kwartiertje bezig. We zijn nu aan het ontdekken welke mogelijkheden dit veld allemaal biedt. We hebben een map vol suggesties, dit is te gebruiken bij iedere rekenmethode.”


Memory op het plein

De leerlingen van groep 8 zijn verdeeld in twee groepen. Ze rennen op het plein voor de school om beurten naar een emmer waar ze kaartjes uithalen en die naar een vaste plek brengen. Juf Hilde: “Op de kaartjes staan begrippen die ze in een soort memoryspel koppelen aan de betekenis. Het is een creatieve manier om de taalles met woordenschat in te vullen.”


Woordenschatbingo

“Een ander woord voor ongeveer”, vraagt juf Chantal in groep 7. De leerlingen zien het woord ‘circa’ op hun antwoordvel staan, zetten een kruisje en beginnen dan met hun armen te zwaaien. Want dat is de beweging die op deze woordenschatbingo aan dit antwoord is gekoppeld. Bij andere antwoorden gaan ze op hun stoel staan, draaien ze een rondje of huppelen ze op hun plek.


Ook de kleinsten

Ook in de groep 0 tot 4 jaar van Kinderopvang Kinderwoud zijn er beweegmogelijkheden. Boaz laat als een fotomodel in spe zien hoe het werkt. Hij klimt omhoog om zich vervolgens weer naar beneden te laten glijden. Ondertussen strak in de camera kijkend.

Active Floor

Eigenlijk is het soort grote iPad op de vloer. De peuters van Kinderwoud zien het voor het eerst. Maar ze hebben snel door hoe het werkt. Gaan ze op een gekleurd vlak staan, dan gebeurt er iets. Ineens verschijnen op de vloer gele figuurtjes. En raak je ze met een voet aan, dan knallen ze uit elkaar. Al snel komen ook andere kinderen kijken. De Active Floor is geschikt voor alle leerlingen, met oefeningen voor alle vakken, maar wel altijd met beweging.


Door het centrale deel van de school loopt een hardloopbaan. Binnen no time vliegen de kinderen een rondje om de centrale trap.


Als een aapje even aan ronddraaiende wielen hangen. Dat kan in de Monkeybox, centraal in de school. Even de zinnen verzetten of bijvoorbeeld tafels oefenen met herhalende bewegingen.


Een serie palen met kleine krijtbordjes biedt allerlei mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een letterspel.

Open Dag 

Kindcentrum De Treffer wordt op donderdag 22 september om 14.00 uur officieel geopend door Anko Postma (wethouder gemeente Opsterland), Edwin de Weers (Stichting Comprix) en Vanessa Weewer (bestuurder Kinderwoud). Vanaf 14.15 uur is het gebouw open voor iedereen die de school van binnen en buiten wil bekijken.

De nieuwbouw van De Treffer is het laatste hoofdstuk in een project waarbij Gorredijk van vier naar twee openbare basisscholen is gegaan. De Tsjerne, De Vlieger, De Flambou en Trimbeets zijn opgegaan in de Kindcentra Loevestein en De Treffer. Jarenlang waren er plannen om de nieuwe basisschool te integreren in een mfa, samen met de Burgemeester Harmsma School en De Skâns. Nadat de Opsterlandse gemeenteraad in 2019 de stekker uit dit plan trok, kon scholenkoepel Comprix verder met de bouw van een zelfstandige De Treffer.


Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49