CdK Arno Brok neemt afscheid van burgemeester Ellen van Selm.
CdK Arno Brok neemt afscheid van burgemeester Ellen van Selm. Foto: Sietse de Boer

Veel complimenten voor vertrekkende burgemeester

Nieuws

BEETSTERZWAAG Burgemeester Ellen van Selm nam maandagavond in een speciale raadsvergadering officieel afscheid van Opsterland, in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Arno Brok. 

Brok stak het maandagavond niet onder stoelen of banken. Het was niet de vraag óf Ellen van Selm  Opsterland zou verlaten, maar wanneer. “Ik hie it wol oankommen sjoen, jo wiene ta oan in stap. Fryslân rekket ien fan syn beste hynders fan stâl kwyt.” Brok roemde onder andere haar nuchtere aanpak en het feit dat ze boven de partijen, maar tussen de mensen stond. 

Ook haar werk als plattelandsambassadeur kreeg opnieuw aandacht. “Mar dat wy yn 2022 noch dwaande binne mei de emansipaasje fan it plattelân, dat soe net wêze moatte.” Ook alle fractievoorzitters staken maandagavond de loftrompet over de vertrekkende burgemeester. De meest originele bijdrage kwam van Harm de Jong (FNP). Hij diende namens zijn fractie een ‘Moasje fan betrouwen’ in. Hierin riep hij Van Selm onder andere op om ze in de Beemster (onderdeel van de gemeente Purmerend) duidelijk te maken dat hun kaas niet op kan tegen die uit Tijnje. De motie sloot af met: ‘Aan al het goede komt een Purmerend’. 

Van Selm, die volgende week wordt geïnstalleerd als burgemeester van Purmerend, voelde zich overweldigd door zoveel complimenten. “Mijn slechte eigenschappen blijven deze dagen wat onderbelicht”, zei ze lachend in haar dankwoord. “Maar die zijn er wel degelijk.” Ze kwam terug op haar installatierede, acht jaar geleden, toen ze stelde een burgemeester te willen zijn die een symbool van optimisme is, van de menselijke maat. ook in gure tijden. “Tijdens de coronapandemie maakten we samen een reis door onbekend landschap en trokken daar wat op de tast doorheen. We hielden vertrouwen in een goede afloop en bleven binnen de landelijke kaders de menselijke maat hanteren. ‘Soarch foar elkoar’ was het credo, mijn credo! Niet tegendraads maar wel op onze eigen manier.” 

Het actief gebruiken van het Fries lukte niet echt, maar volgens Van Selm hoort het hijsen van de Friese vlag op het stadskasteel van het Franse Cannes tot haar dierbaarste herinneringen. “Ik weet dat ik geen Friezin zal worden, maar voel mij wel een ‘honorary Frysian’. Een ere-Friezin.”

Vanaf donderdag is Lex Roolvink (65) de waarnemend burgemeester van de gemeente Opsterland. 

Lex Roolvink.

Meer SA!

Afbeelding
Herfst in de zomer Column 30 minuten geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 36 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws gisteren
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur gisteren