Afbeelding

Van Opsterland naar Purmerend

Nieuws

Na bijna acht jaar verlaat burgemeester Ellen van Selm (58) de gemeente Opsterland. Donderdagavond kwam het nieuws dat ze is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Purmerend. Raadsleden zijn niet verrast, maar vinden het jammer dat ze vertrekt.

Beetsterzwaag Van Selm liet donderdagavond direct in een persbericht al weten dat ze moeite zal hebben met het afscheid van Opsterland. “Ik heb hier hele fijne jaren gehad.” Vrijdagochtend klinkt de burgemeester nog beduusd over wat er de avond daarvoor is gebeurd. “Het is spannend. Je weet dat de raad in Purmerend die avond vergadert. Uiteindelijk overvalt het nieuws je toch nog. Het voelt nog enigszins raar.” Van Selm staat er ook nog wat dubbel in. “Ik zit in Opsterland fantastisch. Ik heb het erg naar mijn zin en kan vanuit Opsterland ook landelijk actief zijn. Ik hoefde hier echt niet weg. Maar toen kwam Purmerend en daar liggen wel hele mooie uitdagingen.” Vooral de combinatie stad en platteland spreekt Van Selm erg aan in Purmerend. Een onderwerp dat haar interesse al veel langer heeft en ook een centrale rol speelt in haar werk bij de P10, het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten. Bovendien is de stedelijke gemeente Purmerend (80.000 inwoners) sinds 1 januari van dit jaar gefuseerd met de plattelandsgemeente Beemster (10.000 inwoners). “Een fusiegemeente is altijd een bestuurlijke uitdaging.” Purmerend is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam. “Het is een hele actieve regio met groeiambities.” Al is de grootte van de gemeente voor Van Selm geen issue geweest. “Vanuit het relatief kleinere Opsterland kon ik overal ook meepraten.” 

Betrokkenheid

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad in Purmerend ziet in Van Selm een burgemeester met een verbindende kracht, empathisch vermogen en vertrouwenwekkend voorkomen, zo vertelde voorzitter Natalie Saaf donderdagavond. “De vraagstukken van een stedelijke omgeving zijn dan misschien nieuw voor haar, maar haar nieuwsgierigheid, betrokkenheid en bestuursstijl gaan haar hierbij laten slagen.” De vertrouwenscommissie had keus uit dertien kandidaten. Purmerend wil burgemeester Van Selm al graag eind september installeren, maar dat moment is afhankelijk van besluitvorming in Den Haag. Opsterland wacht nu op een besluit van commissaris van de Koning Arno Brok. Binnen de gemeenteraad is de verwachting dat hij eerst een waarnemer zal benoemen. Jan van Dalen van Opsterlands Belang is de enige fractievoorzitter die stelt dat de vier wethouders de taken van de burgemeester eerst wel kunnen waarnemen. Gezien de lengte van de procedure en de net begonnen zomervakantie kan het weleens tot begin volgend jaar duren voordat Opsterland een nieuw benoemde burgemeester heeft. De acht fractievoorzitters vinden het allemaal jammer dat Van Selm vertrekt, al hielden ze er allemaal wel rekening mee dat ze nog weleens op zou gaan voor een nieuwe functie. Het moment van het vertrek is wel enigszins ongelukkig. Opsterland is ook al op zoek naar een nieuwe gemeentesecretaris en een nieuwe raadsgriffier. Van Selm wordt door iedereen geroemd voor haar landelijke inzet voor het platteland. Wanda Geertsma (VVD): “It belang fan it plattelân hat se hiel goed útdroegen, sawol yn ús eigen gemeente as nei bûten ta. Hiel autentyk en echt.” Joke Brouwer (PvdA): “Ik vind het heel erg jammer. Ik ben erg blij met onze burgemeester. Ze is voor mensen heel toegankelijk en bovendien een kundige burgemeester.” Jan van Dalen (Opsterlands Belang): “Har grutte kracht is dat se each en ear foar iderien hat. En se koe krachtdadig wêze as it nedich wie.” Oebele van der Veen (ChristenUnie): “Ik fyn it jammer, wy wiene ek noch net op har útsjoen.” Elske Beintema (GroenLinks): “Ze was burgemeester; niet alleen met haar hoofd, maar ook met haar hart. Dat merk je. Bijvoorbeeld in hoe ze is omgegaan met de opvang van vluchtelingen.”
Kijk op sa24.nl voor de uitgebreidere reacties op het vertrek van burgemeester Van Selm.


Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 2 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 8 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 9 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 12 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 12 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27