Burgemeester Van Selm feliciteerde Anne en Johannes Loonstra met hun huwelijksjubileum.
Burgemeester Van Selm feliciteerde Anne en Johannes Loonstra met hun huwelijksjubileum. Foto: S. de Boer

Anne en Johannes Loonstra zijn 60 jaar getrouwd

Nieuws

GORREDIJK Zaterdag hadden ze al een opwarmertje. Pitch &Putt Golf met de twee dochters, hun echtgenoten, de drie kleinkinderen en een partner. Er komt nog een receptie en buffet voor zo’n vijftig gasten. Johannes en Anne Loonstra-Bouius waren maandag zestig jaar getrouwd.

“We fine altyd wat út”, zegt Anne (81). Als tachtigjarige samen met familie rummikub spelen of bij het vijftigjarig huwelijk met z’n allen een weekend naar Ameland. Nu hun drie kleinkinderen groot zijn, ga je niet met z’n allen in een hotel zitten, maar bedenk je iets actiefs, zo verklaart ze lachend de keuze voor de golfvariant.

Johannes (83) ontdekte net voor de coronaperiode de schilderkunst. “Doe ha ik op kursus west yn De Skâns; tekenjen siet der trouwens altyd al wat by my yn. Sa út en troch skilderje ik wat, net tefolle want ik wol net it hiele hûs fol ha.” Maar toch, hij toont een mooie serie, met name natuurschilderingen in olieverf. Aan het kleine schoottafeltje voert Anne haar hobby uit: kaarten maken. “Hiele muoi- liken, hear!”, bezweert ze.

Concours

Anne is geboren en getogen in Jistrum, gemeente Tytsjerksteradiel. Johannes komt van Morra, zo’n 25 kilometer noordelijker, achter Dokkum. Hoe kom je elkaar dan tegen? Op het jaarlijkse muziekconcours in Veenklooster. Wat voor soort muziek was dat toen ook alweer, vraagt Anne zich af. Maar ach, vult ze zichzelf aan, je ging daar niet naartoe voor de muziek. “It wie in soarte fan feiling, hè”, zegt haar man grinnikend. ’s Middags was hij er al geweest, en toen zag hij… “mar dat hoecht net yn ‘e krante, hear!” ’s Avonds ging hij nog een keer en daar zag hij Anne fietsen in het straatlantaarnlicht. “Ik tocht, dat is wol in aardich frommeske en sa is it kaam.”

Philips

Johannes bezat een brommertje en dat was maar goed ook, want op vrijersvoeten naar Jistrum is een heel eind. “Mar dat moat je derfoar oer ha”, stelt zijn vrouw. “En wat tochst wêr- om’t we no noch steeds by elkoar binne?” Drie jaar hadden ze verkering. 

Johannes werkte inmiddels bij Philips in Drachten. Daarvoor werkte hij bij de boer maar door een ongeluk met een op hol slaand paard - hij overleefde ternauwernood - kon dat niet meer. “Ik ha doe by Philips oanjûn dat we trouwe woenen, doe wie it samar klear en koenen we yn in splinternij hûs yn Drachten.”

Anne werkte voor haar trouwen bij een bouwbedrijf, in de winkel en huishouding. In Drachten was ze jarenlang gordijnennaaister. Johannes begon bij Philips met werk aan de lopende band en werkte zich in veertig jaar op naar operator. “En doe koe ik der mei in regeling yn 1998 út, dêr ha ik nea spyt fan hân.” 

Ze verhuisden naar Tijnje waar ze met veel plezier 22 jaar woonden. Een jaar geleden verhuisden ze naar een appartement in Gorredijk. Johannes: “Troch in akkefytsje koe ik de tún net mear dwaan.”

Reizen

Ze fietsen graag en gaan nog steeds ieder jaar op vakantie. “We ha no wer in reis mei Dalstra boekt, nei de Eifel”, zegt Anne. En o, wat hebben ze vele prachtige reizen gehad naar Indonesië, Zwitserland, Noorwegen, Tunesië, Turkije, te veel om op te noemen. “Ik hie noch wol in kear nei Afrika wold, mar dat kin net mear.” Maar wellicht ligt er nog wel een Rijnreis in het verschiet. Want ze hebben de gasten voor het jubileumfeest een bijdrage hiervoor als cadeautip gegeven. 

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 7 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 8 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 8 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 8 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10