Sander en Arjen Roelinga.
Sander en Arjen Roelinga.

De duurzame broers van De Broerderij

Nieuws

DE KNIPE Twee broers, een halve hectare, lekkere groenten en fruit, lokaal en duurzaam. Dat is de omschrijving van de Broerderij van Arjen en Sander Roelinga aan de Houtkampswyk in De Knipe.

Ontstaan vanuit de wens om zelfvoorzienend te zijn en passend bij het gedachtegoed om duurzaam eten dicht bij huis te halen. Zaterdag 2 juli zijn ze te vinden op het Foodfestival in Bontebok, dichterbij kan bijna niet. Sinds 2020 pachten de broers een klein stuk grasland. “We zijn begonnen met niks”, vertelt Arjen. “We wilden het opzetten met een zo klein mogelijke investering, maar dat kost wel meer tijd.” 

Op hun kleinschalige tuinderij voor groenteteelt en fruitbomen zie je geen dikke trekkers of grote ploeg. “We doen alles handmatig. Dan heb je minder erosie van de grond, je beperkt de CO2-uitstoot en laat het bodemleven intact.” En nee, ze gebruiken geen pesticiden, herbiciden of fungiciden voor het bestrijden van onkruid en plagen.

Om te beginnen, dekten ze het grasland af met bruin karton om zo het gras te verstikken. Daar bovenop kwam een laag compost en aarde waarin de moestuinbedden werden gezaaid. “We wilden niet ploegen, dan haal je alle onkruidzaden uit de bodem omhoog en verstoor je het bodemleven.” 

Toegegeven, hun manier van handmatig kweken is arbeidsintensief, maar hun aardbeien en sla zijn bijvoorbeeld niet te vergelijken met die uit de supermarkt. Sander Roelinga begon eigenlijk met moestuinieren. “Hij had wat plantjes gekregen, zo lekker en leuk om te doen. Ik was daar nog niet zo mee bezig, wel was ik begonnen met het enten van fruitbomen. Leuk werk en het sloeg aan.” 

Inmiddels heeft De Broerderij 130 verschillende fruitrassen. “Voor het grootste deel oude rassen uit Noord-Nederland. De eerste fruitboompjes kunnen al gereserveerd worden, in november steken we ze dan uit.” Elke zaterdag staan de broers met hun kraam bij bakker Boonstra in De Knipe en binnenkort starten ze weer met pakketten die bij de tuin afgehaald kunnen worden. 

Foodfestival Bontebok

Wat er in hun kraam ligt tijdens het Foodfestival, hangt ook een beetje af van het weer. In elk geval is er sla, rode biet, stengelui, worteltjes, peultjes, snijbiet en Chioggia-bietjes. “Dat zijn Italiaanse rood-witte bietjes die zoeter zijn dan de rode.”
debroederij@gmail.com

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 8 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 13 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 14 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 18 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 18 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27