school-lyndensteyn
school-lyndensteyn

Opsterland investeert in binnenklimaat School Lyndensteyn

Nieuws

BEETSTERZWAAG De Opsterlandse gemeenteraad ging maandagavond akkoord met een raadsvoorstel om 525.000 euro beschikbaar te stellen voor verbetering van het binnenklimaat op School Lyndensteyn in Beetsterzwaag. Vanuit het Rijk komt een bijdrage van 150.000 euro. 

School Lyndensteyn staat de komende jaren voor een grote vernieuwbouw. Hiervoor worden momenteel plannen gemaakt. Uit verschillende onderzoeken zijn echter knelpunten naar voren gekomen die te maken hebben met luchtkwaliteit en temperatuur in het schoolgebouw. Deze moeten op korte termijn worden verholpen. Daarom is de vernieuwbouw in twee fases opgeknipt. 

Nu wordt eerst het binnenklimaat aangepakt, later volgt de rest van het gebouw. Volgens wethouder Rob Jonkman zijn de twee fases wel zo op elkaar afgestemd dat er geen kapitaalvernietiging plaatsvindt. De tweede fase van het plan moet voor 2027 gereed zijn. 

De investeringen in School Lyndensteyn zijn onderdeel van het geactualiseerde Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP), waarover de gemeenteraad maandagavond ook sprak. In dit plan staan de plannen met de Opsterlandse schoolgebouwen tot 2035 op een rijtje. 

Wat opvalt is dat 13 van de 22 scholen ouder dan veertig jaar zijn. Jonkman: “We pakken ze nu gefaseerd aan zodat over veertig jaar niet hetzelfde probleem ontstaat.” Er zijn zes projecten in voorbereiding. In Beetsterzwaag, Tijnje en Langezwaag komen nieuwe scholen, vernieuwbouw van de Eben Haëzer in Ureterp, School Lyndensteyn en de Burgemeester Harmsma School is in voorbereiding en De Sinnewizer in Wijnjewoude krijgt op middellange termijn een nieuwe school.

De bouwkosten zijn zo gestegen dat de normen per vierkante meter zijn aangepast. Voor Opsterland betekent dit wel dat er vanaf 2025 ongeveer 200.000 euro extra in de begroting wordt vrijgemaakt voor dekking van de jaarlasten. Bij alle bouwplannen gaat Op- sterland uit van Energieneutraal (ENG) bouwen. De schoolbesturen dragen hier ook zelf aan bij omdat ze dan besparen op energielasten.

Meer SA!

Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 1 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 4 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 4 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 18 apr, 12:25
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 18 apr, 11:19
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 18 apr, 09:02