Afbeelding
Sietse de Boer

Huisartsen komen in actie

Nieuws

BEETSTERZWAAG Ten opzichte van het westen van het land is de situatie hier nog niet zo nijpend. Maar huisarts Fernanne Verhoeven ziet ook in Friesland steeds meer problemen in de huisartsenzorg ontstaan. Dat is waarom ook de huisartsen hier deze week actievoeren.

“Ik vind niet dat wij mogen klagen, we hebben een prachtig beroep.” Maar Fernanne Verhoeven, huisarts in Beetsterzwaag, vindt wel dat de huisartsen het druk hebben. “En dat merken onze patiënten natuurlijk ook.” 

Verhoeven heeft een aantal verklaringen. Ten eerste neemt de complexiteit van de zorg toe. Dat heeft te maken met ouder wordende patiënten die bovendien langer thuis blijven wonen. Daarnaast lopen, als gevolg van uitgestelde zorg en personeelstekorten, de wachttijden bij bijvoorbeeld ggz en in ziekenhuizen op. Hierdoor houden de huisartsen langer de verantwoordelijkheid voor de patiënten. “En dat geeft extra druk op onze praktijken. Aanpak van de wachtlijsten is belangrijk.” 

Vanwege de complexere zorg pleiten de huisartsen voor een verlenging van het standaard consult van tien naar vijftien minuten. “In Beetsterzwaag doen we dat al langer. De zorg is daardoor beter en patiënten hoeven minder terug te komen. Maar de financiering van de huisartsenzorg is daar nog niet op aangepast.” De huisartsen hebben ook grote moeite met de nog steeds toenemende administratieve lasten. “Wij willen heel graag toe naar een systeem dat uitgaat van vertrouwen in plaats van verantwoording.”

De avond-, nacht- en weekenddiensten zorgen ook voor extra druk. De huisartsen draaien deze diensten via de Dokterswacht. Volgens Verhoeven zijn dat tegenwoordig nagenoeg continudiensten. En dat komt mede doordat veel patiënten er tegenwoordig van uitgaan dat huisartsen 24-uurszorg bieden. “Je bent bijvoorbeeld de hele nacht in touw, ook met zaken die geen spoed vereisen. Het betekent wel dat je de volgende dag niet beschikbaar bent op de eigen praktijk en een waarnemer moet inschakelen.”

Al deze factoren geven extra werkdruk en daarmee bezwaren van jonge huisartsen. Zij stellen in toenemende mate hun grenzen, hebben hun eisen, stappen sneller uit het vak en hebben minder behoefte aan de verantwoordelijkheid en het ondernemerschap van een eigen praktijk. 

Verhoeven: “In Friesland zal circa dertig procent van de huisartsen binnen vijf jaar met pensioen gaan. Opvolging is in toenemende mate een probleem. Maar ook waarnemers zijn steeds lastiger te vinden. Daarmee komt de huisartsenzorg onder druk te staan.”

De huisartsen komen vrijdag 1 juli in het hele land in actie. Vanuit Friesland gaan meerdere bussen met huisartsen naar het Malieveld in Den Haag. De praktijken in de regio zijn gesloten en/of draaien spoeddiensten. “De spoedzorg is dus altijd gegarandeerd.”

Meer SA!

Afbeelding
Paastip: paasbeleving bij Kaasboerderij De Gelder Cultuur 16 minuten geleden
Afbeelding
Het huis is me de baas Column 2 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 6 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 6 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 28 mrt, 10:46