Wendy Stoof en Simon van Dijk (Zorgbelang Fryslân).
Wendy Stoof en Simon van Dijk (Zorgbelang Fryslân). Foto: Sietse de Boer

De hulp van Simon geeft Wendy rust

Nieuws

GORREDIJK In haar contacten met het Gebiedsteam van de gemeente Opsterland was Wendy Stoof soms onzeker, bang dat ze haar verhaal niet goed kon doen. Begeleiding van onafhankelijk cliëntondersteuner Simon van Dijk geeft haar nu rust. En vertrouwen.

Wendy is open over haar situatie. Ze werkt overdag bij dagbesteding Doks in Oldeholtwolde, op camping De Geele Bosch. Ze woont zelfstandig in Gorredijk, maar krijgt ambulante begeleiding van Kijk Vooruit. “Zij helpen mij met het organiseren van mijn leven en het bewaken van mijn grenzen. Daardoor creëer ik rust in mijn hoofd. Ik ben daar heel blij mee. Want ik kan een echte stresskip zijn.”

Die stress openbaarde zich ook in de contacten met het Gebiedsteam van de gemeente Opsterland. Iedere zes maanden moest Wendy het gesprek aangaan om verlenging van haar begeleiding te krijgen. “Daar kon ik mij maanden van tevoren alweer druk om maken. En toen wilde de gemeente de uren begeleiding die ik kreeg ook nog eens afbouwen. Daar wilde ik bezwaar tegen aantekenen, omdat het juist vanwege de begeleiding goed gaat met mij.”

Knelpunten

Een zoektocht op internet zette Wendy op het spoor van de Onafhankelijke Clientondersteuning. Ze zocht contact met Zorgbelang Fryslân, een van de partijen die deze ondersteuning levert. Simon van Dijk heeft haar in de contacten met de gemeente verder begeleid. In gesprekken zetten Wendy en Simon de knelpunten op een rijtje, zodat ze het gesprek met het Gebiedsteam zelfverzekerder inging. Simon: “Ik ben ook bij het gesprek aanwezig, maar meestal voert de cliënt het woord. De cliënt is leidend. Ik help en vul aan wanneer dat nodig is.” De ondersteuning van Simon heeft geholpen. Wendy is nu voor een jaar zeker van haar begeleiding.

Nog onbekend

Iedere gemeente voorziet in een vorm van onafhankelijke cliëntondersteuning. Daar zijn ze wettelijk ook toe verplicht. “Al sinds 2015”, vertelt Simon. “Toch is dit bij veel mensen nog onbekend, in ieder geval minder bekend dan het eigenlijk zou moeten zijn. Dat is ook een van de redenen waarom Op- sterland meedoet aan een koploperproject dat deze vorm van ondersteuning breder onder de aandacht wil brengen.”

Sociaal domein

De onafhankelijke cliëntondersteuning helpt mensen bij contacten met overheden op ieder terrein dat onder het sociaal domein valt. Het kan gaan om Wmo-voorzieningen, maar ook om inkomensregelingen, huishoudelijke hulp, ondersteuning bij klachten en voorzieningen die onder de Wet langdurige zorg vallen. De cliëntondersteuners bieden een luisterend oor, proberen de vragen helder te krijgen, denken mee over passende oplossingen en gaan mee naar gesprekken met instanties. 

Simon: “Contacten met instanties zijn voor cliënten best ingewikkeld. Mensen zijn afhankelijk van een vorm van hulp en voelen zich daarom nog weleens onzeker. Ze vinden het heel spannend om hun verhaal te doen, zeker ook wanneer ze ontevreden zijn of klachten hebben. Ik maak mee dat mensen dan helemaal het gesprek niet durven aan te gaan.” Wendy kan zich dat goed voorstellen, ook uit eigen ervaring. “Meestal heb je als burger dan een gesprek met iemand van het Gebiedsteam en degene die jou hulp biedt. Het is dan best spannend om jouw verhaal te doen. Ik heb ook weleens het gevoel gehad dat ik mijn verhaal niet goed kwijt kon of zo onzeker was dat ik achteraf niet heb gezegd wat ik wilde zeggen. Of dat ik het gevoeld had dat ze over mij heen liepen. Met Simon aan mijn zijde had ik dat helemaal niet. Hij gaf mij rust.”

Efficiënter

Volgens Simon zijn ook gemeenten vaak blij met de onafhankelijke cliëntondersteuning. “De problemen komen helder op tafel, het contact loopt vaak door de voorbereiding wat soepeler. Alle partijen kunnen dan vaak sneller en effectiever handelen. Daar is iedereen bij gebaat. Simon van Dijk werkt als onafhankelijk cliëntondersteuner bij Zorgbelang Fryslân, dat is een van de vier partijen waarmee de gemeente Opsterland op dit terrein samenwerkt. De andere drie zijn: MEE Friesland, Stichting Clionn Partisipaasje en Makelaar in mantelzorg. Cliënten kiezen zelf welke partij ze inschakelen.

Meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning op ocodenktmee.nl.

Meer SA!

Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 47 minuten geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 5 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09
Afbeelding
Al in de derde klas geslaagd voor Engels Nieuws 29 jun, 12:45