Afbeelding
Foto: Sietse de Boer

Luchtfietsers boven Gorredijk

Nieuws

GORREDIJK Terwijl de wielrenners hun rondjes draaiden in het centrum van Gorredijk, kon het publiek zondagmiddag tegelijkertijd ook in de lucht fietsen. Hoog in de lucht. Hoog boven de huizen. Hoog tussen de vogels.

Op een platform staan vier rood-witte fietsen klaar. De banden zijn niet opgepompt, maar dat hoeft ook niet, want deze fietsen gaan de lucht in. Enkele meisjes kijken met belangstelling toe en trekken de stoute schoenen aan. “Hoeveel kost dit?”, vraagt de oudste. “Niets, het is gratis”, is het verrassende antwoord dat de kinderen meteen over de streep trekt. Ze krijgen allemaal een speciaal vest aan dat aan hun lichaam wordt vastgegespt. 

Hun voeten worden ook vastgemaakt. Via een haak trekt een gigantische bouwkraan hun fietsen vervolgens de hoogte in. “Hoe hoog gaan we?”, vragen de meisjes aan Anne (33) uit het Belgische Beringen die hen helpt bij het vastmaken. “Tot veertig meter, maar je kunt hoger als jezelf meetrapt.” 

Durfals

Even later trekt de kraan de durfals de lucht in, ze worden steeds kleiner. Op de grond staan enkele jongens van dezelfde leeftijd naar boven te staren. “Ik wil wel, maar ik vertrouw het niet. Straks is er een storing en dan vallen ze naar beneden”, bedenkt een van hen bezorgd. 

De vier meisjes komen na vijf minuten weer naar beneden. Een stoer, blond meisje van acht jaar oud kent geen angst of plankenkoorts: “Ik wil nog een keer.” Anne kijkt haar even verrast aan: “Dan moet je even wachten, want je bent al twee keer geweest.” Het meisje loopt naar de bezorgde jongens toe en stelt hen gerust: “Als je omhooggaat, is het best spannend, maar als je boven bent, is het niet meer eng.” 

Tot aan Heerenveen

De jongens zijn niet erg overtuigd en blijven wijselijk achter het hek staan. Sanne Bosman (6) is ook niet bang uitgevallen. Samen met haar moeder Klaasje Stoelwinder (41) uit Langezwaag stapt ze onbevreesd het platform op en verdwijnt al snel de lucht in. Met een glimlach op het gezicht alsof ze Pippi Langkous zelf is, fietst ze naar hogere sferen. 

Weldra torent ze hoog boven Gorredijk uit. “Ik kan ons huis niet zien”, wijst ze naar Langezwaag dat verborgen ligt tussen de bomen. In de verte zijn de watertoren van Lippenhuizen en de zuivelfabriek van Heerenveen wel duidelijk zichtbaar. 

De fiets draait rond in de hoogte, zodat je je even een vogel voelt. De wielrenners draaien nog een rondje om de bouwkraan heen en dan is het weer tijd om af te dalen naar de gewone wereld. De wereld waar mensen normaal doen. De wereld waar mensen op de weg fietsen. 

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 7 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09