Wietse Cor Faber kreeg een verrassing van dochter Femke.
Wietse Cor Faber kreeg een verrassing van dochter Femke. Foto: Sietse de Boer

Vaderdag: Misschien wel haar grootste supporter

Nieuws

WIJNJEWOUDE Hij heeft een drukke boerderij met alles wat daarbij komt kijken. Maar Wietse Cor Faber staat daarnaast altijd klaar voor de sportcarrière van dochter Femke. “Hy hat al hiel wat kilometers makke. En hy doart alles tsjin my te sizzen.” Hij verdient daarom wel een vaderdagverrassing, vindt Femke.

De fanatieke korfbalster Femke Faber (19) reist iedere woensdagavond naar Zeist voor een training met het nationale jeugdteam onder 19. Niet zelden zit vader Wietse Cor dan achter het stuur. “Ik ha sels ek myn rydbewiis, mar ik fyn it ek wol lekker dat ik net werom hoech te riden. It is moai at heit der dan is.” Het is toch al snel twee keer twee uur rijden, want ze nemen dan vaak ook nog andere korfballers mee. 

“Heit hâldt der dan mei syn wurk rekkening mei. Gelokkich kin myn broerke Wobbe ek wol wurk fan him oernimme.” Het rijden van en naar trainingen en wedstrijden is niet nieuw voor de familie Faber. Femke speelt al sinds haar tiende in vertegenwoordigende teams, met alles wat daarbij komt. “Heit hat dêrfan noait in probleem makke. Hy fynt it ek moai om derby te wêzen.” Femke woont in Wijnjewoude, maar korfbalt bij LDODK in Gorredijk. Dus ook voor trainingen en wedstrijden was er vaak vervoer nodig. 

Nationale selectie

Vader Wietse Cor volgt de verrichtingen van zijn dochter op de voet, vaak ook bij verre uitwedstrijden. Meestal staat hij wat afzijdig langs de kant van het veld, los van andere supporters. “En hy seit altyd wat hy derfan fynt. Hy doart alles te sizzen. In trainer of coach docht dat net altyd, heit wol. Dat is goed, dêr lear ik ek fan. Direkt nei de wedstryd sit ik der net altyd op te wachtsjen, mar thús kinne wy it der goed oer ha.” Femke zit nu in de nationale selectie, maar viel in het verleden ook weleens net buiten de boot. “Heit hold altyd fertrouwen yn my.” 

Femke noemt haar vader ‘een gekkie’, altijd in voor een grapje. “En hy hat in miening.” Het leven op de boerderij is niet altijd gemakkelijk. Het zijn voor boeren onzekere tijden, met altijd maar veranderende regels en omstandigheden. Femke heeft groot respect voor hoe haar ouders daar steeds maar weer mee omgaan. “Dêr krije wy fansels ek wol wat fan my. Ik sjoch ek dat se wol risseltaat boeke mei hoe’t se it dogge. Dat is moai.”

Gehoar

Zoals zoveel vaders van dochters staat Wietse Cor ook in het weekend klaar, ook al is het midden in de nacht en onaangekondigd. Een paar maanden geleden nog belde Femke rond een uur of vier ‘s nachts vanuit Heerenveen. Het sneeuwde en er was geen taxi te krijgen. “Je moatte dan wol in pear kear belje, want heit hat al wat lest fan syn gehoar. Mar hy kaam. Achternei hie hy leaver hân dat we noch in oere trochfeest hienen. Dan hie hy direkt troch nei de stâl kind.”

Deze speciale Sa!-Vaderdagactie is mede mogelijk gemaakt door Swieringa Automaterialen uit Gorredijk.

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 7 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09